С чадъри с щампован надпис „60 години Дунав мост“ успяха да се сдобият дузина-две късметлии, които по-отрано очакваха да започне празничната церемония по повод 60-годишнината на съоръжението, свързало за първи път България и Румъния. Сцената с навеса, построена в подножието на двете колони с годините на началото и края на градежа - 1952 и 1954-а, бе аранжирана с два макета на хартиени корабчета с надписи на български и на румънски. Замисълът „корабчетата“ да се пуснат да плават по реката предварително бе претърпял крах, тъй като специалисти успели да убедят организаторите, че това е занимание сложно, трудоемко и в крайна сметка излишно. Очевидно обаче никой не беше успял да убеди навреме Националната компания „Железопътна инфраструктура“ да не боядисва със снежнобял латекс каменните колони на входа на моста, така че те се извисяваха с блестящи от боядисването постаменти. Само дотам е стигнала боята, подхвърляха хора от събралото се множество. Не, просто се е намерил някой, който да спре това безумие в началото, обясняваха други, по-запознати със случая. Преди десет години колоните са били боядисани по същия начин, оправдаваше припряно една от многобройните софийски пиарки тазгодишния устрем. Така или иначе, в момента въпросните колони изглеждат особено неугледно, още повече, че контрастът между снежнобялото и патинирания от времето естествен цвят на камъка, тук-таме с проточили се зеленикави следи от влагата, е повече от натрапчив.
Трагедията, връхлетяла Варна и цялата страна, накара организаторите на тържествата за годишнината на Дунав мост да редуцират силно програмата за честванията. Както стана ясно, премиерът Орешарски спешно е изпратил министъра на транспорта Данаил Папазов в морската столица, а вместо него също спешно е бил повикан в Русе заместникът му Антон Гинев. От румънска страна вместо министър Дан Шова пристигна държавният секретар на транспортното министерство Юлиан Матаке. Гинев подчерта в краткото си слово, че за жалост славната дата на построяването на моста е помрачена от трагичните наводнения и обяви минута мълчание в памет на жертвите. За първи път стъпвам на моста и се радвам, че съм тук, каза генералният директор на Секретариата на Дунавската комисия Петър Марджич. Той разказа, че като дете с баща си - капитан на кораб, е минавал с неговия кораб под моста, а по-късно самият той става капитан и е плавал десетки пъти под съоръжението.
Координаторът от Европейската комисия Карла Пейс откри в холандската поговорка „По-добре е да имаш добър съсед, отколкото далечен приятел“ аналогия със свързващия двете страни мост. Юлиан Матаке обяви, че през септември започва рехабилитацията на румънската част на моста с финансиране от еврофондовете, като проектът ще приключи за 1 година. Накрая областният управител на Русе Венцислав Калчев припомни, че Дунав мост е проектиран и строен при много секретни мерки, но се превръща „в две протегнати десници“ и неслучайно години наред е наричан Мост на дружбата. Ще бъда щастлив, ако 70-годишнината му посрещнем с още един мост, по-широк и безопасен, каза Калчев.
Всички изказващи изразяваха съболезнования по повод трагичната ситуация във Варна. И всички изключително грижливо заобикаляха един факт, който не спомена никой на тържеството - че в проектирането и строежа на Дунав мост основна роля са играли специалистите от някогашния Съветски съюз.