Грандиозно и вълнуващо шоу от 19 часа днес в Канев център ще сложи точка в богатата спортна кариера на примата в художествената гимнастика Силвия Митева. И ще даде начало на изявите на бъдещата треньорка и съдийка, чиито успехи я нареждат безусловно в Топ 4 на русенския спорт заедно с колосите Валентин Йорданов /борба/, Христо Марков /лека атлетика/ и Веселин Топалов /шахмат/.
Силвия извървя пътя до честта да застане до Вальо, Христо и Веско с едно участие на олимпийски игри, с 5 световни първенства, с 6 европейски, 3 Универсиади, с 21 незабравими спектакъла в турнири за Световната купа и със 17 изяви под бляскавите прожектори на звездите в Гран при. Равносметката за трофеите в семейния музей, замислен по идея на нейната леля Десислава Дивчева, е изумителна -
200 медала от международни и национални състезания
67 от световни и европейски първенства, световни купи, Гран при и откъде ли още не. Само отличията й от големи шампионати в съревнование с елита на Стария континент и планетата са 5 титли, 31 сребърни и 31 бронзови медала! Феновете на художествената гимнастика от цял свят знаят името на грацията от съревнования в Япония, Тайван, Гърция, Франция, Беларус, Русия, Израел, Словения, Австрия, Португалия, Англия, Германия, Италия, Испания...
Силвия е типично спортно бебе. Майка й Силвия Дивчева и баща й Димитър Митев са известни русенски гимнастици и дъщеричката им влиза с тях в залата, когато е само на 20 дни!
Прощъпалникът пък й е знаменателен и красноречив - момиченцето прави крачки без колебание към поставените на пода медали. Избира не какви да е, а златен и сребърен, след което триумфално ги опасва на вратлето си!
Продължението на този категоричен избор е в тренировките по спортна, художествена гимнастика и таекуондо. А никой не я принуждава и убеждава да се занимава със спорт, но нали кръвта не става на вода.
Първата по-сериозна родителска намеса идва, когато е на 7 години. Тогава
семейният съвет й поставя ребром задачата да се самоопредели - или ще се занимава само с един спорт или с никакъв!
Бъдещата голяма шампионка избира художествената гимнастика. Решението се посреща с тих възторг от майка й, тъй като тя без това се бои от рисковете в спортната гимнастика. Пък и е бивша грация. Бащата вдига ръце - така да е.
Оттогава до днес Силвия Митева тренира неизменно и само при една треньорка - Силвия Дивчева.
Дебютът й е на 8-годишна възраст. Спомените са откъслечни, даже не помни дали е бил в Перник или в Пазарджик. На 11 печели първите си медали от сериозен държавен турнир - завоюва злато на обръч и без уред, а колекцията си допълва със сребро на топка. На 12 години става абсолютна държавна шампионка за деца, на 13 е номер едно у нас при девойките. От 15-та си до 27-та си годишнина е националка при жените!
Кариерата й обаче далеч не е безкрайна ода на радостта и килим от рози. Така е в Русе, така и е когато почти в детска възраст се мести в София. Напротив - изпъстрена е с много трудности. В спорт като художествената гимнастика, и то в България, известна някога със златните момичета на Нешка Робева, понякога изглежда не е нужен само ярък и безспорен талант.
„В един момент започнах да се съмнявам, че ще пробия
Бях все четвърта-пета, а пред мен се сменяха най-различни момичета. Не си представях и в мечтите си, че все някога ще успея, но въпреки това продължавах да се боря и да се трудя“, спомня си Силвия за онзи критичен период.
И успява - вероятно защото е и зодия Рак, а ракът не отстъпва със своята непримиримост и борбеност, със силната привързаност към семейството. Като прибавим силната му чувствителност и ранимост /поне при Силвия е така/, положението, поне погледнато отстрани, би трябвало да изглежда малко сложно.
„Какво да направя - много съм емоционална и чувствителна. Плача при лошото, и при хубавото“, усмихва се чаровната шампионка.
Понякога си поплаква спонтанно преди състезание, колкото да се отърси от напрежението, после сълзите й се изливат, когато е на най-високото място на почетната стълбичка, в залата ехти „Мила Родино“.   
Големият пробив идва на европейското първенство във френския град Тие, където печели бронзов медал на лента. Любимото отличие на треньорката Дивчева обаче е европейският бронз на топка от шампионата в Австрия.
„Обожавам топката, но тя е рисков уред. Винаги може да те излъже и да избяга встрани, въпреки че съм изигравала съчетанията на тренировка хиляди, хиляди пъти“, разкрива Силвия.
Парадоксът е, че
винаги й е било по-лесно да бъде забелязана в чужбина, отколкото в България
Истински усеща изключителната любов на родната публика, когато през 2013 година играе на турнир за Световната купа в София. Тогава пълните трибуни на „Арена Армеец“ я посрещат с трогателна топлина и нестихващи аплодисменти. Нейният жест към тази великолепна публика са вицетитлата в многобоя, първото място на лента, второто на обръч и топка, третото на бухалки.
Никога няма да забрави и последното си състезание - „Мастърс“-а в Берлин. Там печели златото на лента, среброто на обръч и топка, бронза в многобоя.
А ако искате да разберете за каква велика гимнастичка говорим, погледнете ранглистата на веригата Гран при през 2013 година. Там Силвия Митева е първа на лента, втора на обръч, топка и бухалки! И то в спорт, който зависи не само от изяществото на изпълнението, но и от всеки милиметър, всяка частица от секундата и ... от всеки каприз на журито. Какъв къртовски труд стои зад тази часовникарска прецизност и накрая съдиите пак могат да те порежат!   
Времето я учи да
приеме с вдигната глава факта, че субективизмът в художествената гимнастика е част от играта
Страда, когато получи незаслужена оценка, но продължава да се бори и да вярва. Може би в тези страдания е заложено и веруюто й, че към целта се стига не като се бърза, а като не се спира.
Отличното възпитание, топлината в погледа и характера й, фината й природа, а и несъмнената й класа я сприятеляват със звезди като Канаева, Черкашина, Гараева, Максименко, Дмитриева. Украинецът Юрий Михайлович, водещ в световната гимнастика хореограф, също й помага в един момент от кариерата й. След благодарностите за всеотдайната работа на майка си и Михайлович намира много хубави думи и за Наталия Томова, която е художествен ръководител на трупата за модерен балет „Мираж“.
А каква истина съдържа легендата, че звездите на художествената гимнастика се подлагат на свирепо гладуване като в концентрационни лагери?
Изненада - такъв проблем не съществува пред златното момиче на Русе! До 17-годишна възраст поддържа състезателно тегло от 44 килограма, по-късно - до 49-50. Никога преди състезание не си позволява да качи повече от килограм, при това не го прави с непосилна диета за страдалци. Разбира се, че подбира храната - залага основно на плодове и зеленчуци, харесва морски дарове и млечни продукти.
Не хапва месо, не познава вкуса на алкохола и през целия си живот няма едно изпито кафе
Намира, че газираните напитки са „вредни и измислени“. Ако вечеря, особено преди турнир, го прави до 18 часа. Това е - спартански режим и дисциплина и то вече 21 години!
Голямата й съблазън е шоколадът. Признава, че не може да устои на това изкушение. Но и в случая отново се залага на мярката.
Обича да готви и го прави със замах. „Замахът“ означава да отвори хладилника, да подбере продуктите от раз, след което всичко е импровизация. Веднъж решава да се придържа към някаква рецепта, но не се получава нищо и оттогава си знае: „Махам едно, прибавям друго, измислям си трето, меря на око и така - резултатът в такива случаи винаги изглежда вкусен“.
Голямата новина в личен план е, че
наскоро мина под венчило с треньора по гимнастика в „Левски“ Илия Янев
Всъщност, това не е някаква сензация - с Илия живеят заедно от 7 години, след което решават да застанат пред брачния олтар. Освен наставник, съпругът й е доктор на педагогическите науки и преподавател в Националната спортна академия.
Държи да отбележи, че присъствието му и мястото му в живота й се отразява много положително.
„Той ме подкрепяше с всичко през тези 7 години. Илия е изключително амбициозен човек“, доверява Силвия.
Следващата задача пред нея е да избере една от петте оферти за работа. Оферти от целия свят! Разбира се, тази тема ще бъде съгласувана със семейството. Силвия и сега пътува в чужбина, наскоро например се връща от ангажимент в Италия.
Да работи като треньорка е следващата й сбъдната мечта, освен това смята, че има необходимия стартов опит. Вероятно ще се справи и на този фронт, защото един упорит Рак не признава нищо друго освен победите.
Днес публиката в Канев център ще я види в пълния й блясък, а тя няма да се пести - ще подари на феновете шампионските си съчетания на всички уреди.
А когато Силвия Митева играе, всичко е неописуема красота.