Д-р Емил Миланов е роден през 1955 г. в Русе. Завършил е медицина в Медицинска академия-София и има специалност „Очни болести“. В МБАЛ-Русе работи от 1979 г., като в продължение на 15 години бе началник на Очното отделение. След 4-годишна пауза през 2013 г. той отново е начело на екипа, който единствен може да реагира денонощно при наранявания на очите.

- Д-р Миланов, успява ли Очно отделение на болницата да върви в крак с новите технологии в специалността?
- Първо трябва да уточним, че Очно отделение е единственото място, където хората от няколко области идват при спешни състояния на очен травматизъм и терапевтично лечение. Тук има 24-часово лекарско разположение през всички дни на седмицата. Не е за пренебрегване и фактът, че тук, в болницата, освен на очните лекари, можем да разчитаме и на колегите от всички специалности, които реагират според спецификата на случаите за спасяването на човешкия живот.
Да, имаме много добра и съвременна техника, но ни липсва например очен скенер. Този апарат е скъп, болницата не може да си го позволи от бюджета, но имам план да се обърна към неправителствени организации, които оказват подкрепа на такива обществени каузи. С този скенер се изследва цялото око и това е в голяма помощ на лекарите. Сега се справяме и без него само защото Русе разполага с много добри офталмолози.
- Има ли сезонност на очните травми?
- За съжаление, не. Нито сезонност, нито период в денонощието - човек никога не знае какво може да му се случи, но пък ние нали за това сме тук - да реагираме и да помагаме. Въпреки че окото е добре защитено от орбитата и клепачите, травмите на очите са сериозен проблем. Ние различаваме два вида травматизъм - битов и промишлен, всеки от които си има отделни подвидове. Жертва на битов травматизъм може да е всеки, независимо от възрастта. Що се отнася до промишления, най-уязвими са професиите, в които дори по кодекс се изисква работниците да имат лични предпазни средства на очите си. Друг е въпросът, че много от работодателите си спестяват пари и не купуват такива маски или купуват, но са нискокачествени и не вършат работата, за която са предназначени. В интерес на истината преди двайсетина години имаше лек спад в промишлените травми, но със създаването на нови фирми отново се върнахме в това поле на лечение. Преди години имаше случай, който няма да забравя никога и давам за пример на младите колеги.  Инженер-химик в едно от предприятията пристигна в болницата след инцидент с очите му. Голям късмет за мен беше, че този човек знаеше с какво си е напръскал очите - фталов анхидрид. Първата реакция обикновено е да се напръскат очите с вода след такива химически изгаряния, но точно с това съединение водата прави фталова киселина и окото се разяжда.
- Как стои въпросът с битовите инциденти?
- Толкова са разнообразни, че е трудно да се опише цялата им гама. В момента имаме дете в отделението, дошло от Тутракан, което си е увредило окото с моментно лепило. Тъй като тубичките се пълнят наполовина от производителите, много често идват хора, които след като са опитали да залепят нещо, не са видели лепилото, насочват отвора към лицето си и едновременно с това стискат. Тогава лепилото се изстрелва направо в окото им. Доста труд положихме и при това момченце и спасихме зрението му.
Дамите, които си слагат спирали на миглите, също нерядко са ни пациенти. Една небрежност при поставянето на грима води до одраскване на роговицата. Други случаи сме имали на алергични реакции от самото багрилно вещество.
Зачестиха случаите на любители цветарки, които си пробождат направо очите на различни растения. Една от пациентките дори ми подари палмата си, тъй като не искала даже да я вижда повече - толкова много страда от нейните остри връхчета.
- Можете ли да обобщите кое е най-опасно за очите?
- Може да се сложи знак за равенство между степента на изгаряне с киселина или основа и тежката пробивна травма. Ние като хора имаме инстинкт да пазим очите си, но понякога агентът е толкова бърз, че не ни дава възможност за реакция. Ето наскоро имахме случай, млад татко беше наранен от бебето си, което с малкото си пръстче, без да иска, му е бръкнало в окото и му го одраскало. Това е много болезнено и трудно за изтърпяване.
- С какви други болести на очите се справяте в отделението?
- Всички общи терапевтични случаи - възпалителни, съдови, заболявания на зрителния нерв и придатъците на окото. При това тук се правят и всички операции, които са в стандарта за очна хирургия. Имаме отделна зала в операционния блок, където нито един колега от друга специалност не работи и по този начин залата е абсолютно стерилна, подходяща за чисти очи.
Само при нас например се прави пълно изследване за глаукома. Приемаме пациентите по-рано, три пъти дневно им се замерва очното налягане, следят се очните дъна, дебелината на роговицата, периметър на зрението и едва тогава се решава дали да се пристъпи към операция или медикаментозно може да се реши проблемът.
Това отделение на болницата има изключително дълга и авторитетна история. Ние като екип не можем да си позволим да не продължим тази традиция.