Русе вече има трима нови почетни граждани, след като на вчерашната сесия номинираните за това престижно звание бяха гласувани.
Проф. д-р Ваньо Митев е ректор на Медицинския университет - София. Роден е в Русе, медицинската му кариера започва тук, той е име от европейска величина. Общинските съветници, които го предложиха на престижното почетно гражданство, изтъкнаха заслугите му за разкриването на здравния факултет на Русенския университет. 
Освен него почетен гражданин на Русе стана и вокалният педагог и бивш музикант Вили Икономов, носител на национални и международни награди.
С почетно гражданство посмъртно бе удостоен и офицерски кандидат Валентин Донев, участвал в различни мисии в горещи точки по света. Последната му мисия е през 2005 година в Ирак, когато загива при инцидент.
Заради промените, които предстоят в регламента за присъждане на почетно гражданство, първоначално кандидатурите на Икононов и Донев бяха задържани, но след консултации на председателски съвет и трите предложения бяха допуснати за гласуване в Общинския съвет и получиха одобрението на съветниците.