Кой е бил първият спектакъл на русенския Любителски градски театър? Отговорът вече е достъпен за всички, които проявяват интерес към следовниците на Мелпомена, благодарение на „Летопис на драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе“, съставен от драматурга на театъра Крум Гергицов. В зала „Европа“ бе представено луксозното издание, побрало на 300 страници всички постановки от първата - „Бездна“ от Бранисла Нушич, състояла се на 25 октомври 1907 г., до последната засега - „Жените и министърът“ от 21 май т.г.
Това е една „история на длан“, каза съставителят на книгата, който за две години и половина е издирил програми, афиши, ценни факти и архивни фотографии, за да пресъздаде богатата биография на русенския театър от неговото официално създаване до днес. В изданието читателите ще откриват названия на пиеси, режисьорски предпочитания, майстори на декора и костюма, звездни имена на актьори и актриси. За да състави тази театрална енциклопедия, Крум Гергицов е използвал архивните фондове на русенския театър, Народния театър „Иван Вазов“, Държавен архив-Русе, библиотека „Любен Каравелов“, редица театроведски издания. Особено ценни за мен бяха прочутата тетрадка на помощник-режисьора Кирил Георгиев - Бачо Киро, който е записвал разпределенията по роли, и невероятният масив от листовки, афиши, снимки и публикации, събиран грижливо от русенския театрал Георги Донков-Троцки, обясни Гергицов.
Още когато поех ръководството на театър „Сава Огнянов“, реших, че първият проект, който трябва да осъществим, е този летопис - за да знаем какво е било преди нас и да запазим този авторитет, граден повече от век, каза Орлин Дяков. За впечатляващото значение на изданието говори бившият директор на русенския Държавен архив Йордан Борисов, а театроведът Никола Вандов, автор на летописните истории на много столични и провинциални театри, поздрави Крум Гергицов за успешно свършената от него работа, като възкликна: „Круме, евалла!“.