Френска фирма и турско-китайски консорциум проявяват интерес към жп линията Русе-Варна. Това съобщи вчера министърът на транспорта Данаил Папазов.
Той обясни, че жп линията е определена като приоритетен обект в програмата за следващия програмен период на Европейския съюз.
По думите му към жп връзката има много сериозен интерес от инвеститори, които са подали вече писма в Министерски съвет.
Един от тях е френската фирма „Болоре“.
„Тя е заявила с писмо до министър-председателя Пламен Орешарски своя интерес за концесиoниране на пристанищата във Варна и в Русе, а също и за жп линията Варна-Русе. Има интерес и от турско-китайски консорциум, който се интересува от същия пакет“, обясни Папазов.
Министърът пристигна в Русе за среща с румънския си колега Дан Шова. Двамата обсъдиха мерки за подобряване на плавателния път по река Дунав през лятото и есента, когато водите са ниски и корабоплаването е силно затруднено.
  „Това е основната цел на нашата среща. Искаме по-рано да набележим адекватни мерки“, обясни министърът и допълни, че най-важната от тях е да се обсъди как да се драгира и в кои участъци по реката да се прави това, както и да се предвидят средства за дейностите.