Разхищенията и лъжите на лимбургския епископ отприщиха вълна от остра критика срещу Католическата църква Германия. Протести срещу нея обаче е имало и преди. При това далеч не само заради парични злоупотреби.

Миналата неделя в 12.00 часовникът на катедралата в Лимбург удари... 13 пъти. Критици на епископа Франц-Петер Тебарц-фан Елст бяха нагласили часовника така, че той да отброи 13 удара - като предупреждение срещу висшите духовници. По същото време пред катедралата вярващи католици протестираха срещу оспорвания строителен проект за резиденция на епископа. "Те си мислят, че ние сме смирени овчици, които търпят всичко и в неделя на литургията само кимаме одобрително. Това не е така. Затова протестирахме пред катедралата", казва църковният референт Йоахим Шефер от католическата общност във Вецлар.

Назад към консерватизма

Критиката е насочена не само срещу епископа на Лимбург, а и срещу католическата църква като цяло."В църквата няма демократична култура. Няма и култура на спора", казва Шефер. През 70-те години на миналия век хората са възлагали големи надежди, че църквата ще се реформира. "Сега обаче виждаме, че тя прави крачка назад", казва той.

След Втория Ватикански консилиум в края на 1960-те години в католическата църква настъпи известно либерализиране. Епископ Табарц-фан Елст обаче връща колелото назад. Според Шефер, той принадлежи към нова консервативна група духовници. Епископът прокарва например още по-строги правила в литургиите от наложените от Рим и се отнася особено консервативно спрямо хомосексуалните.

През 2008 година срещу встъпването в длъжност на новия лимбургски епископ протестираха много вярващи, свещеници и други църковни служители. Навремето Тебарц-фан Елст реагира остро. С твърда ръка той уволни много от неприятните си критици. През лятото на 2013 година 4 000 католици събраха подписка и настояха за повече внимание към потребностите на вярващите. Малко след това избухна скандалът с финансирането на епископската резиденция. Така чашата преля. Все още не е ясно кой е имал информация за действителните разходи, какви са машинациите, кой ги е прикривал и защо Рим не е предприел нищо.

Протестите срещу католическите догми и решения имат дълга традиция в Германия. В края на 60-те години на миналия век обществото се мобилизира, особено след като папа Павел VI забрани употребата на противозачатъчните. В Германия се обединиха разнородни групи от миряни, пастори и теолози, които се застъпиха за един нов реформиран католицизъм. През годините е имало и връщане назад към консерватизма. През 1995 година обаче 1,5 от общо 24-те милиона католици в Германия подписаха искания за отмяна на принудителното безбрачие за католическите свещеници, за по-малко йерархия и по-малко власт за епископите. Критиците настояват освен това и за признаване на индивидуалната сексуалност.

Целият свят иска реформи

Днес католици от цял свят призовават за реформи в католическата църква. Броят на американците, които настояват за подобни реформи, силно нарасна през последните години. Особено след 2002-ра, когато на бял свят излязоха скандалите за сексуални посегателства от католически свещеници. В Южна Африка, Великобритания и особено в Ирландия също възникват силни реформаторски движения. Полша, Индия и Австралия не остават по-назад. Дори и в силно религиозната Южна Америка има много католици, които се противопоставят на официалната линия на Ватикана.