Имам постоянни кризи. Сърцето ми излиза извън ритъм и почти ежедневно идват от Спешна помощ да ми бият инжекции. За 6 дена 4 пъти идваха, обаче вече отказват да ме лекуват, заяви вчера пред съда Кирил Иванов, който е обвинен в участие в международна престъпна схема за източване на банкови сметки. 45-годишният мъж е под домашен арест от 15 април, след като три дена по-рано бе задържан.
Заради паниката в ареста Иванов бе пуснат да чака присъда на спокойствие вкъщи. Паническото му разстройство обаче продължило да се обостря дори в дома му и това рязко и внезапно му покачвало пулса и вдигал кръвно. За да може да ходи свободно на изследвания и да се лекува без непрекъснато да иска разрешения от прокуратурата, Иванов помоли съда да измени мярката му в най-леката - подписка.
Изненадващият обрат дойде с оттеглянето на молбата му, продиктувано вероятно от напомнянето на съда, че освен по-леки има и по-тежки мерки за неотклонение. То бе направено заради неуважителното и на моменти арогантно поведение по време на заседанието и заради неявяването му на насроченото дело в понеделник.
Така че Иванов да чака присъда под домашен арест. Съдът обаче назначи съдебно-медицинска експертиза, която да внесе пълна яснота за здравословното състояние на обвиняемия.
Той е задържан като част от трансграничната организирана престъпна група за пране на пари в особено големи размери, за която съобщи на 4 април в Русе главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Замесените в схемата създавали интернет страници на чуждестранни банкови институции, които приличали досущ на официалните им сайтове, и така заблуждавали хората, които имали сметки в тези банки и ползвали онлайн банкиране. Чрез т.нар. „фишинг“ хакерите научавали потребителските имена и паролите на потребителите и ги използвали в реалните сайтове на банките, като се разпореждали с тях и точели пари от сметките им. Бандата, която действала от 2011 година, прехвърляла парите на български физически лица и търговци, като основните мулета са свързани с Русе. Освен Иванов по случая са задържани над 10 души. Трима с мярка „задържане под стража“, а останалите са пуснати под парична гаранция.