Да, има обвиняем, потвърждавам информацията на управителя на БНБ. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров.

По-рано днес от БНБ потвърдиха, че има образувано досъдебно производство срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев.

Предмет на разследване е неупражняване на функции по банков надзор. Мярката за неотклонение е подписка. Няма да се иска отстраняване от длъжност, подчерта Цацаров. Досъдебното производство е образувано преди около 2 седмици след сигнал на "Протестна мрежа".

Главният прокурор потвърди фактите в съобщението на БНБ и каза, че е извършена проверка. Имало сигнал, в който се акцентира изключително с начин на упражняване на банков надзор спрямо "определена или определени банки". Именно на тази база и на базата на сигнала на "Протестна мрежа" е възложена проверка на полицията. Тя прави справка, след която е образувано досъдебно производство. По него са претърсени 19-те адреса, както съобщиха от прокуратурата миналата седмица. Цацаров посочи, че те са по адресите в Търговския регистър и отново потвърди, че нито един от претърсваните не е банка, нито пък е медия. Пряк резултат от това е това, което ви е съобщено от БНБ, каза Цацаров без той лично да спомене името на подуправителя.

Всъщност сигналът на "Протестна мрежа" е разделен на три части, като едната от тях "касае определено лице и определена банка". Акцентира се на начина, по който определени длъжностни лица в БНБ упражняват своите правомощия по закон. Сотир Цацаров подчерта, че всички тези действия категорично не са насочени към банка, финансова институция или към финансови резултати, показатели, настоящи или бъдещи на една банка. "Отговорността за това не е на прокуратурата, отговорността за това е на БНБ и на нейния управител", заяви той.

"Самият факт, че обект на претърсване са били 19 фирми, означава, че към момента обект на разследване са 19 кредита", каза Цацаров.

Главният прокурор изтъкна като странно, че седмици наред е бил питан за сигнала. "Вие не ме питате какво става в Лясковец, какво става в Стара Загора, Луковит. Държавата живее с ритъма на Делян Пеевски, Цветан Василев и кой беше третият?! Николай Бареков. Вие живеете с този ритъм. Защо? Вие ще си го обясните, нали и аз мога да си го обясня. Цялата държава живее с този ритъм и цялата държава се опитва, не държавата, а определени лица в нея да диктуват този ритъм и на прокуратурата. В последната седмица прокуратурата се превърна в мишената на всички", каза Цацаров и припомни за определения като "джобно ножче" и "бухалка". Тук той отново изтъкна, че трябва да е ясно какво се иска - активна прокуратура или прокуратура, която просто седи и чака.

Цацаров в продължение на два дни видял един и същ контингент от хора, гостуващи и в сутрешните и вечерните блокове на медиите, 80% от тях са заемали някаква длъжности в системата за сигурност. "Ако те бяха свършили 1/3 от законовите си задължения като хората, ситуацията в момента нямаше да е такава, но пък ако бяха я свършили нямаха да могат да гастролират по телевизионните блокове. Е, това е ситуацията в момента", каза Цацаров.

Според главния прокурор не е длъжна да каже, че държавното обвинение е длъжно да каже, че е повдигнато обвинение. "Къде пише, че е длъжна. Когато се повдига обвинение се преценява всички фактори и не само тези свързани със следствената тайна, а и тези, които са свързани с банковата сигурност и стабилност на страната. Ние не сме ИТАР-ТАС", каза още той.