Покойният Варненски и Великопреславски митрополит Кирил е бил заплашван две седмици преди смъртта си. Това е споделил самият той в разговор с д-р Константин Тренчев.

"Имахме 3-часов разговор с дядо Кирил в присъствието на още един свидетел. Говорихме за църквата, за синдиката на свещениците... обърнах му внимание, че хората ангажирани с тази професия намаляват. В течение на разговора дядо Кирил спомена, че е бил заплашван с думите: „Ще те убия, ще те свърша". Меко казано, прозвуча доста странно, защото не е прието хора с такъв сан да бъдат заплашвани", коментира пред БНТ председателят на КТ "Подкрепа .

На въпрос - кой е отправил заплахата, синдикалистът заяви директно, че дядо Кирил е назовал името на друг митрополит - Николай Пловдивски.

„Сега не мога да кажа дали тези заплахи не са били просто емоционални изблици, защото и свещениците са хора и те се карат помежду си. Но това той го каза и аз не мога да го отрека. Моето впечатление е, че дядо Кирил не беше уплашен. Явно не е взел навътре тези заплахи. След като стана този инцидент с него, аз писах до прокуратурата, че съм имал такава среща, но никой не ме е търсил и никой не ме е питал", разказа Тренчев.

Според него след кончината на митрополита е имало доста странни неща. „Това бързане, което настъпи около погребението... все пак за човек от такъв ранг и при най-малкото съмнение би следвало да има задълбочена експертиза. Моето впечатление е, че нещо много набързо стана. Меко казано, противоречи на практиката в това отношение", добави синдикалистът.