Само една или две чаши вино на седмица намаляват шансовете за забременяване на жените с една трета, установиха американски учени.

Три или повече чаши стопяват шансовете за забременяване с две трети. Експертите твърдят, че дори малки количества алкохол могат да навредят на развитието на неоплодените яйцеклетки. Лекарите съветват жените, които опитват да заченат, да не пият повече от три малки чаши вино на седмица, а най-добре е да не употребяват никакъв алкохол.

Д-р Дара Годфрей от клиниката по репродуктивна медицина в Ню Йорк провела изследване на 91 жени, които се подложили на ин витро процедура. Тя съобщи на конгрес на Американското сдружение за репродуктивна медицина в Бостън, че жените въздържателки в изследването имали 90% шанс за забременяване. Тези, които приемали алкохол през седмицата, намалявали шансовете си до 70%. Но дамите, злоупотребяващи с алкохола, имали най-сериозни проблеми.

"Моят съвет в крайна сметка е да ограничите алкохола до много малки количества или да се въздържате напълно", заяви д-р Годфрей. Д-р Алън Пейси от университета в Шефилд смята, че жените, които посръбват редовно, вероятно са по-стресирани. Безпокойството увеличава нивата на хормоните кортизол и адреналин, които намаляват плодовитостта, допълни той.