Таксата за използването на мобилен интернет в чужбина ще стане двойно по-малка от началото на следващия месец, пише "Телеграф"
Тогава в сила ще влезе новата тарифа, с която Еврокомисията ограничава цената на дребно, искана от телекомите. Така споделеянето на слънчево селфи от плажа на остров Корфу, например, няма да струва 4, а 2 лева.

Родните телекоми потвърдиха, че ще спазят в срок новата тарифа. Така за един мегабайт трафик ще се плаща най-много 47 стотинки. За сравнение досега ни таксуваха за услугата по един лев. Мобилният интернет не е единствената услуга, която ще осъмне с по-ниска цена на Джулай морнинг. Разговорите от чужбина също поевтиняват, макар и значително по-скромно изходящите обаждания ще се таксуват с максимум 47 стотинки на минута /от сегашните 56 стотинки/, а входящите падат на 12 стотинки от сегашните 16.

Ако все още ползвате есемес е добре да знаете, че стойността на едно такова съобщение, пратено от чужбина, ще бъде 13 стотинки, вместо 19. Пълното отпадане на допълнителните такси за роуминг ще остане за Коледата на 2015 година, според плановете на Еврокомисията. Тези планове са за страните от ЕС.

При пътуване в страна извън ЕС едино изходящо обаждане струва 7 лева. Използването на интернет в тези страни е по 24,50 лева на мегабайт, което прави около 50 лева за качването или зареждане на една направена с телефона снимка.