Около 60 жени на възраст над 50 години на месец се изследват за остеопороза на апарата ДЕКСА. Една трета от тях вече са развили болестта, също толкова са с остеопения, което е началната форма на заболяването, а останалите са незасегнати от „тихия убиец“. Така се нарича болестта, защото започва неусетно и без тежки симптоми, а когато се проявят, вече е късно. В това отношение мъжете са по-облагодетелствани, защото при тях тя се развива след 75-тата им година и то много по-рядко. От началото на годината до вчера на ДЕКСА в ДКЦ 2 са изследвани общо 600 русенци със съмнение за остеопороза, като при 200 от тях болестта е доказана. Това каза пред „Утро“ ревматологът в ДКЦ 2 д-р Маргарита Велкова в навечерието на Световния ден за борба с остеопорозата - 20 октомври. По този повод днес в сградата на Здравната инспекция на ул. „Байкал“ 12 ще се правят изследвания на костната плътност и ще бъде презентирана профилактиката на рисковите фактори.
Остеопорозата е заболяване, при което плътността и качеството на костите намалява и това води до отслабване на здравината на скелета. В резултат се повишава рискът от счупвания на прешлени, китки, бедро, таз или предмишница. Болестта и свързаните с нея фрактури могат да доведат до инвалидизация, в по-редки случаи дори и до смърт, обясни д-р Велкова. Всичко това основно се дължи на обедняването на костта от калций, при което тя става крехка и лесно се чупи.
При изследванията на някои жени със съмнение за остеопороза показателите са категорични, че болестта се е развила, но те никога не преживяват счупване на кост. При други, за които се установява само начална форма на заболяването и все още добро ниво на калций, счупването е често явление. Причината е, че при тях липсват много други минерали, които оформят костните гредички. Такива жени с висок риск за травми започваме да ги лекуваме за остеопороза, за да ги предпазим от „тихата епидемия“, както още е известно заболяването, уточни ревматоложката.
Остеопорозата се проявява в два вида -постменопаузална и старческа. Първият се развива при жени от 51 до 70 години, вторият - след 70-годишна възраст при жените и над 75 при мъжете. Болестта може да бъде провокирана и от прием на много лекарства като хормони за щитовидната жлеза, кортикостероиди, които се прилагат при лечението на асматиците, или от антидепресанти, подчерта д-р Велкова. Тя уточни, че болестта може да се предава и генетично и даде пример със своя 38-годишна пациентка, чиято майка и баба са с много тежки форми на остеопороза и в момента са със счупени прешлени и крака. Други рискови фактори за поява и развитие на болестта са тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и кафе, както и ниският прием на калций още от детска възраст, слабата двигателна активност.
Затова специалистът ревматолог съветва всички жени в менопауза или над 65 години, както и възрастни хора, които са имали счупвания, задължително да изследват костната си плътност. А профилактиката включва балансирана храна, богата на витамин D и калций, прием на хранителни добавки, съдържащи калций, магнезий и витамин D, физическа активност, ограничаване на пушенето и алкохола. При първите съмнения за остеопороза като болки в гърба, загуба на височина или приведена поза и най-вече счупвания, човек веднага трябва да потърси помощта на ендокринолог или ревматолог, които да поемат своевременно лечението, категорична е д-р Велкова.