Темата за разрешаване на тютюнопушенето в заведенията и нощните клубове, която стана отново актуална, след като от БСП внесоха предложение за промяна в законодателството в парламента, предизвика и яростна реакция от браншовата организация на ресторантьорите.В разпространено до медиите открито писмо те отправят 6 упрека към бившата здравна министърка от правителството на ГЕРБ по повод енйната твърда позиция за оставане ан забраната за цигарите в сила.

Според ресторантьорите, заплатата на Атанасова “като министър на здравеопазването и сега като депутат от ГЕРБ е възможна, благодарение на данъците, платени от „печалбарите“, които са имали неблагоразумието да поемат финансов и житейски риск и да стартират бизнес начинание. „Печалбарите“ са тези, които генерират национален продукт, които създават работни места и благодарение на които функционират всички обществени системи, включително тази на здравеопазването. Без труда и данъците на „печалбарите“ хора като депутатката  Атанасова не биха съществували, защото нямаше кой да ги издържа”.

Браншовиците твърдят, че бившата здравна шефка има негативно отношение към тях и услугите, които предлагат на клиентите си. Те твърдят, че подобно брутално отношение показва не само липсата на елементарно възпитание, но и на фундаментални знания за устройството и начина на функциониране на една държава с пазарна икономика. Този факт ни кара да си зададем въпроса защо на хора като въпросната госпожа са поверени отговорности да творят законодателство и да управляват развитието на страната, пише още в писмото.

Ресторантьорите смятат, че с изказването си Атанасова съзнателно настройва обществото срещу техния бранш, за да отклони вниманието от истинските причини за лошото здраве на българите. Те припомнят, че милиард и половина лева бяха безскрупулно отнети от бюджета за здравеопазване, хиляди хора (особено в малките населени места) останаха без здравно обслужване, милиони хора продължават да не получават адекватно здравеопазване, защото здравната реформа така и не стартира през мандата на ексминистър Атанасова.