Учените са изобретили специален шлем, който бързо може да определи дали пациентът е получил инсулт. Шлемът изпраща микровълни към мозъка, за да определи къде има кръвоизлив или съсирек, съобщава Би Би Си.

Шведските учени, изобретили устройството, планират да го разработят за употреба в спешната помощ. Като предварителен тест спешните екипи ще получат по един шлем, с който да направят изследвания при 45 пациента.

В случай на инсулт лекарите трябва да реагират много бързо. Ако не започне лечение до 4 часа след получаването на мозъчния удар, някои части на мозъка може да започнат да умират. За да предложат най-доброто лечение лекарите първо трябва да установят дали инсултът е причинен от кръвоизлив или от съсирек, който блокира кръвния поток.

Компютърната томография (КТ) може да покаже това, но отнема известно време, за да се организира подобно изследване, дори ако пациентът е приет по спешност. За да ускорят процеса на лечение шведските учени от Техническия университет Чалмерс изобретяват мобилното устройство, което да установи дали има случай на инсулт.

Шлемът използва сигнали с микровълни, също като в микровълновата фурна и мобилните телефони и се създава се картина на това, което се случва във всички части на мозъка.

Тестовете с прототип на шлема, изработен от велосипедна каска, показват, че устройството може да направи разлика между кръвоизливите (когато има хеморагичен инсулт) и между съсиреците (при исхемичен инсулт), макар и не в 100% от случаите. Изследователите са създали специален шлем, който пасва на различни форми и размери на черепа. Тяхната крайна цел е да градят устройството във възглавницата на пациента.

Предстоят още много тестове, но изобретението може да бъде много полезно в бъдещето, казват учените.