Със заканата си за следващ вот вие пак се опитвате да пречите. Парламентарната ви група е заложник на прищевките на един човек - всички сте заложници.

Така завърши изложението си от трибуната на НС днес лидерът на КБ Сергей Станишев по време на дебата по вота на недоверие към кабинета, внесен от ГЕРБ, заради регионалната политика, предаде репортер на БГНЕС. Искам да припомня, защото е къса паметта на някои бивши министри. Как да се възприемат намеренията на един министър-председател, който 4 г. почти изкара само с намерения и обещания, посочи Станишев.

Спомням си една фраза, в която Борисов заяви: аз съм за намаляване на ДДС, но към момента финансовата ситуация изисква да се запази това ниво, но ако се наложи няма да се поколебая да вдигнем ДДС-то. И продължи: в това ви беше цялата политика - бъркотия и раздвоение на съзнанието, подчерта той. Вотът на недоверие е свещено право на опозицията. Днес трябва да благодаря на ГЕРБ, че след няколко месеца се опитват да влязат в ролята си на опозиция.

Лидерът на ГЕРБ си каза обаче, че ролята на опозицията е да пречи. Това правите от първия месец на този парламент, каза Станишев. Сега имате нова стратегия - да се намали максимално ефективността на работа на НС. Затова в петък сте щели да внасяте нов вот и с това вие обезсмислихте този парламентарен инструмент, с вотове до дупка. И то за да задоволите прищевките на един - двама души, че не са на тези постове, които искат - е, няма да ги заемете, подчерта Станишев.

Замисляхте тези дебати като хвалба за магистралите и за инфраструктурните обекти, продължи той. Според Станишев има нещо построено: никой не ви отнема това, но за 4 г. те бяха единственият смисъл за съществуването на правителството ви, каза той. Но регионалната политика не е рязане на лентички и тупане по гърдите, регионалната политика е комплексна, тя е хоризонтална политика за балансирано развитие, такова е европейското разбиране. Целта е да се помогне на по-изостаналите региони в страната, за да достигнат средноевропейското развитие.

А по време на вашето управление всички диспропорции се превърнаха в пропаст - и здравеопазването и др. По-добре да си бяхте мълчали, отколкото да избирате тази тема, посъветва ги Станишев. Хората и в София, и в провинцията виждат тази пропаст, която е зейнала, отбеляза той. Хвалите се с пътищата, но магистралите на Борисов не са повече от тези, изградени при правителството на Тройната коалиция, а за републиканската пътна мрежа е направена дори повече при Тройната коалиция. Отидете и вижте дупките и при Дунав мост 1 и 2, това е факт, уточни той. Закрихте Съвета по децентрализация, за каква регионална политика говорите, запита той опозицията. И даде примери за негативното отражение на такава политика върху регионите и бизнеса. "Убихте икономиката, смазахте общините", каза Станишев, обръщайки се към ГЕРБ. А как договаряхте средствата за този финансов период в ЕС, хвалихте се, а взехме с 3-4 млрд. по-малко, отколкото преди, констатира той. И кой носи отговорност за това, запита отново Станишев. Защо само 67 общини са в програмата за региони в растеж, не представихте и икономическа обосновка за това. Претенциите ви са необосновани, констатира Станишев. Говорите за кадровите промени. Вие в АПИ за кратко време сменихте 4 председатели, вие ли ще говорите за чистка? Безсрамници!

Ние ще очакваме от г-н Орешарски усилията за икономическо възстановяване и социална справедливост да бъдат валидни и за регионите, това ще изисква много усилия, работа и финанси, подчерта Станишев. Затова очакваме правителството да се отнесе към тази задача много отговорно. Проблемите на регионалната политика не могат да се решат от едно правителство за 4 г., включително и от предишното, е мнението на лидера на КБ.