Няколко банки вече предлагат на пазара ипотечни кредити без такси за усвояване, годишно обслужване и предсрочно погасяване. Така те изпреварват окончателното влизане в сила на промените в закона за потребителския кредит, което става на 23 юли. След тази дата всички ипотечни продукти ще бъдат без тези такси, посочва в месечния си доклад консултантската компания „Кредит Център“.
Както се очакваше, премахването на таксите доведе до леко повишение на лихвите, но общата цена на кредита се запазва, дори в някой случай леко се понижава. Това е добър знак за пазара и показва, че тенденцията на плавно намаление на лихвите продължава. За тези клиенти, които след приемането на законовите промени решиха да изчакат, за да закупят имот с кредит, отговарящ на новите изисквания, това вече е възможно и не е необходимо да чакат 23 юли, съветват консултантите.
Все още на пазара няма предложение за ипотечен кредит, при който ако имате затруднение в изплащането му ще е достатъчно да върнете имота, а за част от клиентите този продукт би бил много интересен. Много вероятно е и след като се появят тези кредити те да не отговорят на очакванията на потребителите поради по-ниския процент на финансиране на покупката и вероятно малко по-високата цена.
При бързите кредити, които също бяха засегнати от законовите промени, засега не се виждат промени свързани с поставения таван на оскъпяването. Най-вероятно повечето фирми ще изчакат крайния срок на влизането им в сила, за да променят продуктите си така, че да отговорят на новите регулации. Тъй като промените бяха направени прибързано, предвид приближаващите избори, много експерти смятат, че има оставени доста вратички, които ще позволят заобикалянето им.
Средният размер на изтеглените ипотечни кредити през май е 33 862 евро. Съотношението на българската и европейската валута отново е в полза на лева, но все пак около 1/4 от заемите са изтеглени в евро.