Държавната агенция по национална сигурност е изпратила писмо до окръжната прокуратура в Хасково за „вземане на отношение по компетентност“ по случая с милиона на съпругата на кмета Георги Иванов – Даниела Захариева. Става дума за няколко сделки от миналата година с нива край пътя на изхода на града към село Узунджово. Тя е била купена за 4500 лева от Захариева, и само месец по-късно продадена за 1 350 000 лв.Всъщност нивата е била единственият актив на „Българска строителна компания“, собственост на брата на заместник- кмета Минко Ангелов – Делчо, пише haskovo.net.

Захариева купува, а по-късно продава дяловете на самата компания. Купувач е фирма „Европът 2005“, която пък същия ден сключва съдебно споразумение с община Хасково за 2.5 млн. лв., които общината трябва да плати до седмица след подписването на документа.

Агентите пишат до прокурорите, че „може да се направи обосновано предположение, че по всяка вероятност в този случай става дума за пране на пари“. Освен това „съществува възможност кметът на Хасково да е извършил престъпление по служба, като е получил обратно половината от платените на „Европът“ пари“.

Към писмото от ДАНС са приложени документи, които са общодостъпни и се намират в Сметната палата, Агенцията по вписванията, Окръжен съд Хасково и други публични институции.

Що се отнася до самата прокуратура в Хасково, нейното разследване изглежда e зациклило. В момента се извършвала проверка на банковите преводи на „Европът“, за да се види дали наистина има пряка връзка между успешната сделка на кметската съпруга и преводът от 2.5 млн. от общината. Сделките са били сключени в един ден – 9 април 2012 година.