Папа Франциск назначи нов премиер в рамките на инициативата му за реформиране на Ватикана, като замени Тарчизио Бертоне с дипломата Пиетро Паролин.

Кардинал Бертоне, назначен от предшественика на Франциск, папа Бенедикт XVI, си навлече критики заради т. нар. скандали "Ватилийкс". Изтекли в медиите документи разкриха корупция и вътрешни борби във Ватикана.

През септември Бертоне заяви, че е станал жертва на "къртици и усойници". "Разбира се, имаше много проблеми, особено в последните две години, и срещу мен бяха отправени някои обвинения. Но това не трябва да помрачава положителния според мен цялостен резултат. Имаме някои пропуски, една от причините е, че някои проблеми бяха прикривани от хора, които не поддържаха контакти с Държавния секретариат", заяви Бертоне.

Кардиналите приеха със задоволство избора на Паролин, който е смятан за реформатор и е известен с усилията си да подобри отношенията с Китай и Израел. Френският кардинал Жан-Луи Торан заяви пред Ватиканското радио, че Паролин е "отличен избор, ефективен мъж, добър преговарящ, много балансиран".

Папа Франциск вече задвижи реформите във Ватиканската банка, която е обвинявана, че е подминавала прането на пари от някои нейни клиенти. Той назначи и комитет на католически икономисти, който да го съветва за подобряване на методите за отчетност и прозрачност на финансите.

Но назначаването на новия му държавен секретар се смята от наблюдателите на Ватикана за най-важния единичен административен акт, извършен от новия папа след избирането му през март.