Повечето кметове на малките общини в област Русе не могат да се похвалят с богатство поне според данните за миналата година, които са обявили пред Сметната палата. Една голяма част от тях дори не са подали декларации, а само уведомления, което означава, че нямат промяна в материалното си положение. Прави впечатление, че някои от зам.-кметовете декларират по-високи доходи от шефовете си. Те обикновено са спечелени извън заеманата от тях длъжност. Същото важи и за част от председателите на общинските съвети.
По-заможните са единици и сред тях с най-много земеделски имоти се откроява председателят на Общинския съвет в Сливо поле Сали Салиев. Той и жена му са собственици на около 400 дка ниви в Кошарна, Медовене, Стамболово и Кубрат. Една част са по наследство, а други купени със заплати, сочи декларацията на Салиев. От нея става ясно, че през миналата година тъща му е продала 71 дка ниви за 56 000 лв. От тях 28 000 лв. е получила съпругата му. Заедно с тях банковата й сметка е 128 000 лв.
Самият Салиев е обявил 20 000 лева налични и 6 хил. лева влог от заплати. Сериозните доходи на семейството идват преди всичко от земеделска дейност. Председателят на Общинския съвет споделя, че управител на фирмата, която се занимава със земеделие, е неговата майка.
Семейството му притежава още къща с двор и гараж в Русе, къща с двор, два парцела и селскостопанска постройка в Кошарна, други две къщи и постройки в Медовене. За русенските имоти е посочено, че са купени от заплати, но останалите са негово и на жена му наследство. Повечето имущество на Салиев е натрупано през предишни години.
Декларацията на кмета на Сливо поле Георги Големански е доста по-скромна. Не обявява влогове, налични средства, а само че миналата година е закупил 10 дка ниви за 1200 лв. от заплата, а други 5 земеделски терена е придобил по наследство.
Заместникът му Петко Маринов е спестил 12 хил. лева, а на влог има 4000 лв. Другият зам.-кмет Синан Вейсал не посочва промяна в имотното си състояние.
Кметът на Ветово Георги Георгиев през миналата година е получил 39 200 лева от продажба на 30 декара земеделска земя. Спестил е от заплати 6000 лв., а от лихви по банков депозит е взел 2840 лв. Освен това от наеми е добавил към приходите си 2678 лв.
Доскорошният му заместник Димитър Денев Димитров, който е и председател на общинската структура на ГЕРБ във Ветово, финансово е добре обезпечен. Той е обявил в декларацията си депозити от 60 000 евро и 3000 лв., а дъщеря му е наследила през 2012 г. апартамент в Русе от 104 кв.м. Димитров обяснява, че влогът е от обезщетение за загиналата му в катастрофа през 2012 г. съпруга. От нея дъщеря му е наследила русенското жилище.
През миналата година бившият от април зам.-кмет си е купил автомобил БМВ за 8000 лв. Очевидно обаче е любител на мотоциклетите, защото е декларирал, че притежава два мотора БМВ, две ямахи и една бета, придобити в периода от 2008 до 2012 година. Димитров притежава и „ИВ МОТО“ ЕООД и е посочил, че има дялове за 5000 лв. 
Зам.-кметът на Ветово Исмаил Селим изглежда разчита само на заплата, защото в декларацията си е обявил само покупка на автомобил „Пиаджо“ през тази година. При това той е платил само 700 лева за половината от колата. Предполага се, че дели собствеността й с жена си.
Шефът на Общинския съвет във Ветово Бюлент Гайтанов пък се е отчел пред Сметната палата само с уведомление.
Беленските управници не впечатляват с имоти и банкови сметки, но със сигурност не са за оплакване. Кметът на Бяла Кольо Келерджиев през миналата година е наследил 32 дка земя, 3 дка е придобил от делба срещу 200 лв. Заместникът му Любомир Спирдонов е декларирал пред Сметната палата само 5161 лева доходи извън заеманата длъжност. Обяснява, че са от работата му по проекти. Зам.-кметът Димитринка Цветкова не посочва промяна в имущество и приходи.
Председателят на местния парламент Анелия Тюркеджиева също отчита доходи от други трудови правоотношения, но в пъти по-големи - 21 509 лв. С нея не успяхме да се свържем, но кметът Келерджиев обясни, че тя работи и на друго място.
Управниците на Борово, Две могили, Ценово и Иваново масово са подали само уведомления до Сметната палата. На фона на другите си колеги те изглеждат доста скромно. Боровският кмет Георги Георгиев, заместничката му Илияна Георгиева и председателят на Общинския съвет Валентин Великов не декларират никаква промяна в имотното си и финансово състояние. Единствено зам.-кметът Силвия Гезмиш посочва, че миналата година тя и съпругът й са купили автомобил „Ауди А4“ със заплати.
Само с уведомления минават кметът на Две могили  Николай Христов, зам.-кметът Кремена Любенова и шефката на Общинския съвет Христина Ефтимова. Уволненият заради пристрастията си към АБВ зам.-кмет Димитър Димитров не се е отчел в срок пред Сметната палата.
През миналата година нямат промени в доходи и имоти кметът на Ценово Петър Петров и заместничката му Ваня Игнатова. Председателят на Общинския съвет Данчо Монков обаче е купил 27 дка ниви в Белцов. Обявил е, че са на стойност 3900 лв, което е изключително изгодна цена.
Сред управниците само с уведомления са и кметът на Иваново Георги Миланов и заместникът му Йордан Маринов. Председателят на Общинския съвет Мариян Драшков пък е посочил приходи само 240 лв. от наем и 3000 лв. дивидент. Дивидентите са от фирмата му, която се занимава със строителство на барбекюта. Драшков посочва, че в Общинския съвет на Иваново той не е на щат, а на хонорар.