Възрастна жена от разградското село Дряновец беше осъдена условно на 4 месеца. Причината - За да получи банков кредит, декларирала неверни данни за размера на пенсията си. 67-годишната Велика Василева беше обвинена в престъпление срещу данъчната и кредитната система. До условната присъда се стигна след споразумение с Окръжната прокуратура.
Василева получава вдовишка пенсия от 112 лв. За да получи искания кредит в размер 8000 лв., тя декларирала, че взема три пъти повече. Жената твърди, че не може да пише и затова друг човек ѝ подготвил документите срещу заплащане. „Един човек дойде от Варненско, не го познавам. Не съм ги писала аз, неграмотна съм, въобще едва се подписвам", казва тя.
Въпросният непознат изготвил и фалшив документ от НОИ, в който била вписана значително увеличената сума. След като Василева започнала да закъснява с вноските, от банката направили проверка и сезирали полицията.
От потърпевшата банка не пожелаха да коментират случая. Директор на местния клон на друга кредитна институция заяви, че подобните случаи са изолирано явление. С кредитите за пенсионери било почти невъзможно банката да бъде измамена, защото задължително в НОИ се прави проверка на декларирания размер на пенсията, съобщи Нова телевизия.