1287 лева ток навъртяло семейство бездомници на храма в Средна кула „Св.св. Кирил и Методий“. Местният свещеник решил да направи добро и пуснал в една от стаите към църквата беден бездомник, чийто дом бил продаден от съдия-изпълнител.
Уговорката била да живее там сам, да не плаща наем, но да си поеме поне тока. Смиреният в началото гостенин скоро си показал рогата. Нанесъл се с цялото си семейство - жена, две деца и баба, но пък сам скоро се изнесъл, защото го прибрали в затвора.
Домочадието продължило да живее в църквата почти година като на общежитие - без да плати нито стотинка за ток. Накрая настоятелството се принудило да ги изгони, поне за да не му трупат нови и нови борчове. А за вече навъртения ток се обърнало към съда и поискало изпълнителен лист срещу фамилията.
Като видял дебелия край, наемателят А.Д. се опитал да клинчи: в съда той твърдял, че не е пускал никого в дадената му стая, а пари за ток не дължал, защото бил в затвора по това време. Но номерът не минал.
Съставът на Русенския районен съд подходи по казуса съвсем по соломоновски: понеже се оказало, че в помещението нямало отделен електромер, съдията раздели сумата наполовина, защото част от енергията се е ползвала и от храма. Затова А.Д. бе осъден да плати само половината от поисканата сума - 643 лева, плюс разноските и лихвите. Решението не е окончателно и със сигурност ще бъде обжалвано, защото вероятно и двете страни ще останат недоволни. А как храмът ще си вземе парите от безработния бездомник, е вече съвсем друга тема - вероятно няма да ги види никога.