Русе е един от четирите града в страната, в които има такава апаратура и се надяваме, че ще продължи утвърждаването на болницата като модерен център не само в Северна България, но и на Балканите, каза д-р Теодора Константинова по време на официалното връчване на дарение, направено от Лайънс клубовете на Русе. Става дума за камера за ранна диагностика на заболявания на ретината при недоносените деца, която е на стойност над 100 000 долара и е най-щедрото дарение в историята на МБАЛ-Русе. Средствата бяха набрани в рамките на три години чрез благотворителни балове на Лайънс движението в града.
С новата техника ще работят офталмолози, но тя ще бъде базирана в Неонатологичното отделение, където са най-рисковата група пациенти - недоносените бебета.
Годишно около 150-200 деца се раждат с очни проблеми в нашия регион, съобщи офталмологът д-р Албена Ангелова. Благодарение на тази съвременна техника от най-висок клас ще можем да проследяваме и да реагираме адекватно на процесите, които могат да доведат до слепота при новородените, допълни тя. Освен за малките деца, техниката ще се използва и при възрастни пациенти.
Очният скенер бе получен от изпълнителния директор на МБАЛ-Русе д-р Владин Петров в присъствието на областния управител Венцислав Калчев и зам.-кмета Димитър Наков.