Айфеловата кула, която е символът на Париж и основна туристическа атракция, беше затворена за посетители тази сутрин заради стачка на служителите по сигурността.

Компанията за експлоатация на Айфеловата кула (SETE) съобщи за затварянето на 324-метровата кула в комюнике, като "изрази съжаление от стачката, за която не била предварително информирана, и от факта, че посетителите ще бъдат наказани".

Охранителите, служители на частната компания MR Sécurité и Sécurité Services, искат от своя работодател премия конкретно за Айфеловата кула от 300 евро, увеличение на заплатите, "незабавно спиране на прибягването до подизпълнители за Айфеловата кула", поемането на транспортните разходи пред нощта, съобщи синдикатът CGT на служителите в търговията и услугите в Париж.

Днес по обяд се водеха преговори между стачниците и генералния директор на компанията. През декември 2010 г. и през юни 2013 г. кулата беше затворена за по два дни заради стачки на около 300 служители, които защитаваха исканията си относно условията на труд, заплатите и сигурността.

Айфеловата кула е посещавана от 25 000-30 000 души на ден (7 милиона на година) и работи седем дни в седмицата. Тя често е представяна като най-посещавания туристически обект в света.