Кюрдските сили превзеха иракския град Киркук, за да го предпазят от нападенията на джихадистите, след което срещу кюрдския министър на сигурността бе извършен бомбен атентат.

Иракските кюрди искат да включат провинция Киркук, която е богата на петрол, към автономния си регион. Багдад силно се противопоставя на това тяхно желание.

"Затегнахме контрола си над град Киркук и очакваме заповеди за придвижване към районите под контрола на ИДИЛ", каза бригаден генерал Щирко Рауф от кюрдските сили за сигурност.

Групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ) започна масивна офанзива в началото на седмицата. Завладени са цялата провинция Нинава, части от Киркук и от две други провинции.

По-късно Ширко съобщи, че кюрдският армейски министър Джаафар Мостафа е бил обект на бомбена атака. Министърът се е връщал от посещение на военни бази в югозападната част на град Киркук. Мустафа не е ранен, но един кюрдски войник е загинал.

Губернаторът на Киркук, Наджм ал-Дин Карим заяви, че кюрдските сили са запълнили празнините сред иракските войници, които се оттеглиха от позициите в провинцията. "Силите на армията вече не са налични, както се случи в Мосул и Салах ад-Дин", каза Карим.