Специализирани операции поне два пъти месечно за контрол над поведението на пешеходците и водачите на автомобили въвежда КАТ от днес в региона по разпореждане на Главна дирекция „Национална полиция“. Те ще се планират след анализ на инцидентите с пешеходци и определяне на опасните места. Контролът ще бъде насочен и към установяване на нарушенията на водачи на автомобили, които са довели до настъпване на пътни инциденти.
Специално внимание ще се отдели на превоза на деца и задължителното използване на обезопасителни системи, както и върху правоспособността на водачите и техническото състояние на превозните средства за организиран превоз на деца. Ежедневно ще се обръща внимание на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, маркировката, видимостта на пешеходните пътеки и други. При констатиране на проблеми ще бъдат изготвяни сигнални писма до съответната община и Областното пътно управление за отстраняване на нередностите.
Повод за извънредните мерки са тревожните данни за 12 областни дирекции на МВР, в който има завишение на инцидентите с участието на пешеходци през първите пет месеца на годината. Между тях е и русенската дирекция на вътрешните работи. За този период ранените пешеходци в Русенско са около 40. Пет от тях са деца, като четири са блъснати на кръстовища в Русе. Има и две убити на пътя жени. На 3 януари старица бе прегазена от микробус на пресечка без изход от ул.“Буров“. Месец по-късно психично болна млада жена бе убита на разклона за Обретеник, докато вървяла пеш в тъмното.
Сред основните причини за произшествията са произволното пресичане улиците от пешеходците и неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби.