Кралският влак на Румъния пристигна вчера следобед с 25 минути закъснение на Централна гара. От него слязоха делегациите от министерствата на транспорта на Румъния и България, водени от зам.-министрите Юлиян Матаке и Антон Гинев. Те бяха посрещнати от областния управител Венцислав Калчев и началника на Централна гара Йордан Сербезов.
Двете делегации участваха в тържествата в Гюргево по повод 75 години от създаване на Железопътния музей в Румъния и 70 години от построяване на жп линията Букурещ-Гюргево. Заедно с това беше открита официално ремонтираната с европейски пари гюргевска гара.
В Русе гостите посетиха Музея на транспорта, за да видят царския влак, чийто локомотив е произведен 1848 година и салон-вагонът, белгийско производство от 1866 година. Ретро влакът на Румъния пък е направен от първия им монарх Карол Първи през 19 век, а вагоните после са произведени по поръчка на крал Фердинанд Първи.
На 20 юни Русе и Гюргево отново заедно ще честват 60 години от изграждането на Дунав мост и на жп връзката между двата града.