И тази година лeгeндаpният влaк „Opиeнт Eкспрес“ ще пpиcтигне в Русе със седмица по-рано. По принцип той спира в града около края на първата седмица на септември, но през 2016 г. за пръв път традицията беше нарушена. Тогава луксозната ретро композиция бе посрещната на Централна гара още на 30 август. Сега русенци ще могат да я видят ден по-рано - още утре. 
Влакът, чиято слава се дължи на известния роман на Агата Кристи „Убийство в Ориент Експрес“, по разписание трябва да пристигне в 13:00 ч, а 50 минути по-късно да потегли за Варна. Спирката в Русе е за зареждане с вода. 
Композицията, пътуваща от Париж до Истанбул, се състои от 15 вагона с общо тегло 833 тона. Пет от тях са превърнати в ресторант, бар и зали за различни развлечения. Подобно на речните круизни кораби, главният готвач включва в менюто характерни храни от националните кухни на държавите, през които „Ориент Експрес“ минава. 
Пътуването в луксозния ретро-хотел на колела беше възстановено след дълга пауза през 1997 г. Оттогава той се радва на силен интерес от страна на платежоспособните туристи и само през миналата година с него пътуваха 82 души от различни страни, а цената на еднопосочния билет бе 9000 евро.