Прецизиране на буквата на закона или удобен начин човек да се отърве от глоба за нарушението си? Най-общо това са двата аспекта, с които обществото възприе решението на Върховния административен съд /ВАС/, който постанови, че електронни фишове за превишена скорост могат да се издават само от стационарни камери. Така 137-те мобилни устройства на КАТ в страната, за които шофьорите започнаха да се озъртат, се оказаха непотребни. Това се случи в момент, в който необходимостта от контрол по пътищата е крещяща заради серията сбъднати на живо кошмари, в които безразсъдни шофьори убиха много хора. Кървавите трагедии провокираха обществото да изригне и да поиска отговорните институции да следят за спазването на Закона за движение по пътищата, а тези, които го нарушават, да търпят горчиви наказания.
Тълкувателното решение беше взето в края на февруари на Общо събрание на председателя, зам.-председателя, председателите на отделения и общо 64-те члена на ВАС, които единодушно изтълкуваха закона по един и същ начин. А причината да се търси тяхното мнение бе противоречивата практика на съдилищата в страната. Магистратите често прилагаха закона по индивидуално усмотрение - някои от тях отменяха електронните фишове, други ги потвърждаваха. А от това страдаше самият недоказан нарушител, който трябваше да разчита на късмета си за разглеждане на делото от подходящия случаен съдебен състав.
Равносметката три месеца по-късно -
покачването на делата вече е стихийно
Преди тълкувателното решение, с което всички електронни фишове, съставени след засечени нарушения от мобилни устройства, бяха обявени за незаконни, жалбите срещу глобите в съдилищата се брояха на пръсти. Факт е обаче, че често споровете стигаха до последна инстанция. Това бяха случаите, при които фишовете се потвърждаваха от Районния съд и след това бяха обжалвани и пред административните магистрати. Сега обаче фишовете се отменят още на първата инстанция - Районен съд, който се оказва затрупан от жалби. И след като, позовавайки се на тълкувателното решението на ВАС, ги отменя, те не стигат до втората инстанция - Административен съд, който пък вече е облекчен от подобен тип дела. Част от наказаните шофьори през изминалата 2013 година обаче се изтарикатиха. Техните електронни фишове бяха потвърдени на първа инстанция, тъй като ВАС все още не бе постановил невалидността на този тип глоби. И сега водачите, които не са погасили санкциите си, атакуват наказанията пред Административния съд и, разбира се, минават метър, тъй като фишовете им се отменят.
След като новината за невалидността на фишовете плъзна в медиите и в специализираните форуми в интернет, шофьорите-нарушители бързо научиха за правата си. И резултатите не закъсняха. Върховните административни магистрати постановиха своето тълкувателно решение на 26 февруари. Само два дни по-късно, на 28 февруари, в Русе вече е факт решение за отмяна на електронен фиш, което се позовава на тълкуването на ВАС. Благодарение на него шофьор на „Рено Меган“ си спести 100 лева глоба заради това, че на бул.“Липник“ вдигнал 78 км/ч при разрешени 50 км/ч в средата на октомври 2013 година. През март атаките срещу незаконните фишове започнаха леко да се покачват, докато през април отбелязаха бум. Те представляваха 9% от всички наказателни дела, сред които се нареждат обжалвания на актове на НАП, ДАИ, Инспекцията по труда, както и най-масовите престъпления като кражби, грабежи, шофиране след употреба на алкохол, хулиганства, побои и търговия с цигари без бандерол. През май техният дял вече е близо 14% - 20 дела при общо решени 146. А през юни се очаква да се завихри истинска стихия в Русенския районен съд, тъй като само в началото на месеца бяха насрочени десетина дела, с които фишовете се оспорват. И 100% са отменени.
Профилът на нарушителя - шофьор, вдигнал до 130 км/ч извън града
Най-често мобилните камери са засичали нарушители в Русенска област, които са превишили разрешените извън града 90 км/ч. Масово шофьорите са заснети да се движат с около 130 км/ч. Безумците в града пък натискат педала на газта по бул.“Липник“ и бул.“Христо Ботев“, където масово са засичани с около 70-80 км/ч. Глобите, които водачите са отнасяли, най-често са в размер на 100-150 лева. Рекордьор за Русе е служител на голяма фирма, който подкарал служебната кола на пътя за Силистра със 169 км/ч. За негов късмет обаче санкцията от 550 лева за тежкото нарушение очаквано бе отменена от съда. Тук се завихря и парадоксът - в съдебните решения не се обсъжда наличието или липсата на вина, нито доколко сериозно е погазването на закона. Тези въпроси изникват в съзнанието единствено при разглеждане на моралната страна на нещата извън съдебните компетенции. И няма как да е иначе - магистратите имат за задача да спазват тълкуванията на върховните си колеги. Макар че някои от тях откровено не са съгласни с тълкувателното решение на ВАС, но пък нямат алтернатива, освен да го прилагат и включват в мотивите си.
Обжалването на фиша - само в Районния съд на издаване на глобата
Не всеки, който е развивал превишена скорост, обаче ще се наеме да обжалва издадения фиш. Най-малкото защото ще му излезе по-скъпо, отколкото да си плати глобата. Това е така заради факта, че фишът се атакува само в Районния съд, на чиято територия е засечено нарушението. Тоест, ако русенец е пътувал за море или за планина и е заснет със скорост над допустимата, ще трябва да пътува до съответния курортен град, за да обжалва получения фиш. А ако глобата му е стотина лева, едва ли си заслужава разкарването. Още повече, че ако тя бъде платена в срок от 14 дни след получаване на електронния фиш, нарушителят ще получи 30% отстъпка от санкцията.
Крахът на електронните фишове - само три години след тяхното раждане
Глобяването с електронни фишове започна в края на февруари 2011 година - точно три години, преди те да бъдат обявени за незаконни. По данни на Пътна полиция отпадналите фишове въобще не са голям брой - около 150 или 0.05% от всички съставени за страната. Според специалисти този вид система за санкциониране е подчинена на европейски норми, а освен това води след себе си дисциплиниране на шофьорите, по-малко катастрофи и погубени човешки животи. Отново по данни на Пътна полиция над 33 милиона лева са постъпили във Фонд за безопасност на движението от събраните глоби на шофьори, санкционирани с електронен фиш. Парите са влезли по сметката през 2012 и 2013 г., но са изплатени въз основа на заснети нарушения не само от мобилни, но и от стационарни камери. През миналата година са издадени общо 349 000 електронни фиша, като само половината от престъпилите закона водачи са се издължили. Предходната година пък са били съставени 280 000 електронни фиша. Събираемостта обаче е била по-висока - 67% от глобите са платени. КАТ разполага с 24 стационарни и 134 мобилни системи за контрол.
Липса на процедура за използване на мобилни камери
Правилата за използване на мобилни технически средства трябва да са достатъчно ясни и подробни, за да дадат на гражданите указание за условията и обстоятелствата, при които контролните органи имат право да ги използват. Нито в Закона за движение по пътищата, нито в който и да е друг закон обаче процедурата, която регулира действията на контролните органи при използването на мобилни технически средства, е регламентирана. Важно за спрягания като нарушител е посочването на точното място на превишаване на скоростта. При електронните фишове обаче това става само чрез използването на GPS система и приетото географско обозначение за местоположението, което според Върховния административен съд не е достатъчно за неговото точно локализиране. Най-малкото защото липсва наименование на пътя, какво е ограничението на скоростта в участъка, къде точно е разположена мобилната камера, какъв вид е и докога е годна. Заради липсата на ясни правила за използване на мобилните устройства се затруднява дейността на районните и административни съдилища, тъй като често истината е някъде там, но не е съвсем точно къде. Всичко това доведе върховните магистрати до извода, че за легитимни могат да се приемат единствено фишовете, които са резултат от заснето нарушение от стационарна камера.
На дневен ред е връщането на електронните фишове с прецизирана наредба
Законотворците обаче не са съгласни да се сложи с лека ръка край на електронните фишове и затова анонсираха предстоящото им връщане. Това би станало с вдъхване на живот на Закона за движение по пътищата чрез нова наредба, която да бъде изготвена от депутатите в транспортната комисия. В нея се планира да се регламентира използването на мобилните камери и да се опише точният механизъм, по който те действат. Така ще бъдат спазени забележките на Върховния административен съд и електронните фишове отново ще влязат в действие. В нея ще се даде обяснение коя камера е мобилна и коя стационарна. Предвижда се да бъде посочено къде и как трябва да бъдат поставени устройствата, както и как да бъдат обозначени. В друг параграф ще се описва начинът на обжалване на този вид санкции. Новата наредба ще бъде заимствана от действащи регламенти в Англия, Швейцария и Германия.