Националът по свободна борба и състезател на „Юнак- Локомотив“ в категория да 120 кг Гюрай Хамдиев е дал положителна проба за допинг и е наказан за две години, сочи сайтът на световната федерация FILA. Гюрай бе една от големите надежди за силно българско присъствие в категорията, но няма да може да участва в състезания до 14 май 2015 година.
Гюрай Хамдиев е дал положителна проба за синтетичния стероид болденон. Това е станало по време на извънсъстезателен контрол.
„Беше на лагер с националния отбор, не е подозирал нищо, дори сам се предложил за допинг проби, можел е и да се откаже и да вземат от някой друг. Това е конски допинг, който не се изчиства от организма година и половина, абсурд е някой спортист да го вземе умишлено“, каза треньорът на Хамдиев Сава Семков. Как е попаднал препарата в организма му нито той, нито Хамдиев могат да обяснят. Единствената възможност те виждат в лекарска грешка, тъй преди месец му правили инжекции заради травма в рамото.
Сега Гюрай работи и идва в залата само от време на време за някоя тренировка. Кариерата му на спортист от тук нататък е под сериозен въпрос.
22-годишният борец има пето място от световното първенство за младежи през 2011 г. в Букурещ. През същата година става трети на европейското първенство. Има и пето място от Европейско за юноши през 2009 г.