Съдия-изпълнител е въвел областната администрация във владение на прочулия се плаж край Мартен, продаден по времето на бившата губернаторка Мария Димова. Впоследствие се оказа, че продажбата е била незаконна. Сега държавата си връща имота, а какво следва по-нататък ще стане ясно вероятно след нова камара съдебни дела.
Земята край Дунава - общо над 74 декара земя в местността Калето, бяха продадени чрез търг с тайно наддаване за 505 000 лева през 2007 година.
Тогава губернатор на Русе беше Мария Димова. Купи ги фирма „Вайн Селект“, която бе свързана с покойния бизнесмен Мишо Бирата. Впоследствие теренът бе заложен за дълг на друга негова фирма - „Леденика“, която дължеше пари на габровска фирма-доставчик на бутилки за бира.
Миналата година един от собствениците на габровската „Терахим 97“ предприе опит да продаде имота, тъй като „Леденика“ така и не си платили бутилките. Плажът бе описан от съдия-изпълнител и изложен за продан чрез търг.
Тогава обаче гръмна огромен скандал. Защото се оказа, че имотът е публична държавна собственост и по закон изобщо не е можел изобщо да бъде продаван от областта.
Търгът беше спрян. Областта заведе дело, след което съдът обяви сделката за нищожна и решението влезе в сила. А сега държавата бе въведена във владение на имота отново чрез съдия-изпълнител.
Какво става оттук-нататък обаче тепърва ще се разбере. Защото след като си е върнала имота обратно, сега държавата трябва да върне парите на купувача - фирма „Вайн селект“. До момента това не е сторено, не е ясно и кога ще стане.
Най-неясно обаче остава положението на габровския производител на бутилки, който вече няма и какво да продаде, за да си получи парите за неплатените бутилки. А самата фирма „Леденика“ вече има нов собственик - „Литекс комерс“ на Гриша Ганчев.