Либийският премиер Али Зейдан обвини политическа партия за отвличането си в четвъртък, но не назова името й. Инцидентът с него беше поредният пример за пълния хаос, който цари в африканската страна след убийството на Муамар Кадафи.

От екрана на държавната телевизия Зейдан изрази надежда, че "със здрав разум бъде намерено решение на проблема", само че не каза за какъв проблем става дума. Отвличането на премиера беше извършено пет дни, след като американски командоси проведоха тайна операция по задържането на високопоставения член на Ал Каида Абу Анас ал Либи в Триполи и след това го отведоха на боен кораб в Средиземно море. Либийските власти не бяха информирани за операцията и поискаха обяснение от Вашингтон. Американският държавен секретар Джон Кери оправда акцията.

Според очевидци след отвличането Зейдан е бил откаран в полицейски участък южно от Триполи. Той бил освободен, след като въоръжени местни жители обсадили сградата и настояли похитителите му да го пуснат.

Пред France24 Зейдан обвини за действията срещу него политическа партия, която искала да свали правителството му с всички възможни средства. "В близките дни ще дам повече информация за това коя е партията, която организира отвличането ми", каза още премиерът.

Оперативната клетка на либийските революционери /ОКЛР/, която осъди остро американската операция срещу Ал Либи и обвини правителството на Зейдан за нея, пое отговорност за похищението срещу премиера. Само че бившите бунтовници заявиха, че били арестували Зейдан по заповед на прокуратурата. Впоследствие за отвличането на премиера отговорност пое Бригадата за борба срещу престъпността – полицейска част, сформирана от бивши бунтовници, предаде агенция ЛАНА. В крайна сметка правителствени източници заподозряха, че двете групировки са действали съвместно при отвличането на Зейдан.

Твърди се, че и двете групировки са под контрола на министерствата на вътрешните работи и отбраната, но всъщност те играят ролята на наемници, които уж хем са на държавна служба, хем предприемат самостоятелни акции, които не съгласуват с властите.

Вече две години след свалянето от власт на режима на Зеления полковник новите либийски власти не могат да поставят под контрол бившите бунтовници, нито пък да създадат сериозни сили за сигурност, които да гарантират опазването на обществения ред в Либия.