Протестите в Еквадор ще продължат, докато президентът Гилиермо Ласо не реши икономическите и екологичните проблеми на страната, заяви лидерът на коренното население Леонидас Иса, след като вчера бе пуснат по нареждане на съда от затвора. Той бе в ареста за около 24 часа, след като правителството заяви, че е ръководил блокирането на пътища и други насилствени действия, спрели обществения транспорт, предаде Ройтерс. Адвокатът на Иса каза, че задържането му е незаконно, но правителството заяви, че той ще се изправи пред съда. Дотогава го пусна на свобода срещу подписка.
"Докато не бъдат решени най-болезнените проблеми, ще продължим да водим тази битка, която е конституционна", написа Иса в обръщение в социалните мрежи.
От понеделник шосетата северно и южно от столицата Кито са блокирани от протестиращи, които настояват президентът да замрази цените на бензина, да обяви мораториум върху дълговете на дребните фермери и да ограничи разрастването на петролната и минната индустрия. Протестите бяха съпроводени с нахлуване в петролни полета, палене на полицейски коли и задържане на полицаи. Иса заяви, че протестите ще са безсрочни. Еквадорците остро усещат поскъпването на живота, каза пред медии представител на организацията на туземното население Екуарунари. Искаме президент, който да се преоринтира към това да служи на народа, каза Карлос Сукусанай.