80 пенсионери, безработни и младежи са преминали през безплатни обучителни курсове по проекта „Финансови услуги в модерната библиотека“. Уникалният за България проект, в който регионалната библиотека се превърна в място за нови знания, бе реализиран в партньорство с „Глобални библиотеки България“, Уникредит Булбанк и две читалища - „Захари Стоянов“ в Русе и „Христо Ботев“ в Ценово.
Работата премина на два етапа, обясни директорът на библиотеката Теодора Евтимова. Първо специалисти от банката са обучили библиотечни работници, които след това сами са провели 8 курса с младежи, възрастни хора и безработни. Докато за младите хора финансовото ограмотяване натрупало нови познания за интернет банкирането, за възрастните най-полезното било, че преодолели страха си от банкоматите, като тествали новите си умения със специална карта. Те научили също разликите между дебитни и кредитни карти и вече се ориентирали и в условията за теглене на кредити.
Фактът, че вече имаме записани 50 желаещи за следващите курсове, говори красноречиво за ползата от тези обучения, каза Евтимова. Безплатните курсове ще продължат, като ще разширим периметъра и в други населени места, увери тя.