На 99 години доайенът на озеленяването в Русе Юлий Кръстев Македончев почина на 7 октомври тази година, съобщиха вчера от общинската фирма „Паркстрой“.
Непознат за русенската общественост, този човек е допринесъл най-много за превръщането на Русе в еталон за най-добре озеленен град, подчертават заслугите на покойния неговите колеги. Професионалните му умения са вложени във визията на русенските паркове и градини и в Лесопарка. Старите междублокови пространства също били оформени от Юлий Македончев.
Видният озеленител е бил главен градинар на общината от 13 декември 1944 година до 28 февруари 1947 година, до 1949 година е заемал длъжността началник на служба „Паркове и градини“, а когато тя се трансформира в самостоятелно предприятие, той става негов управител.
През 60-те години на миналия век Юлий Македончев е командирован в Афганистан. Там той става главен градинар на тогавашния шейх. Според негови познати, той е бил приет като приятел на семейството на шейха, двамата редовно играели шах, разказва настоящият зам.-управител на „Паркстрой“ Марин Койнов. След десетина години в афганистанския двор, през 1974-а, Македончев се завръща отново в Русе и до пенсия е главен специалист по озеленяването в Градския народен съвет на Русе.
Юлий Македончев е роден на 10 юли 1914 година. Колегите му се прекланят пред паметта му и съжаляват, че не е доживял 100-годишнината си. Те напомнят, че за делото му се разказва в книгата „Зеленото богатство на Русе“, която е написана от друг виден озеленител на града - Тодор Памуков, който също вече не е между живите.