Поредният удар за разгулния живот във висшите ешелони на властта в Китай дойде от разкритията в интернет на 26-годишната Дзи Инпин. Тя твърди, че е била любовница на заместник-шефа на държавните архиви Фън Юе, който й давал по 100 долара джобни на ден, предаде Би Би Си.

Официално китайските власти водят непримирима битка срещу корупцията в Поднебесната империя. Но широко рекламираната кампания на президента Си Цзинпин е компрометирана от появата в китайските социални мрежи на информация за безнаказаната симбиоза между плътски страсти, власт и корупция. Най-известен напоследък е случаят с Дзи Инпин. Тя реши да отмъсти на бившия си любовник Фън Юе, като пусна в електронното пространство снимки, как двамата с високопоставеният чиновник се радват на самота в частен басейн или пазаруват безметежно в скъпи магазини. Проблемът се появил, когато младата китайка разбрала, че възпитаният "другар", който й предлагал неколкократно брак, всъщност е женен и има 0-годишен син. "Нямах представа, че е такъв лъжец", казва Дзи Инпин на страниците на в. "Глобъл таймс". "Той все ми предлагаше брак и в съзнанието ми си го представях като свой годеник и съпруг".

Но не любовната авантюра между двамата шокира китайската общественост, а зашеметяващите пари, които украсяват романа. Според бившата любовница тя получавала всеки ден джобни пари в размер на 1000 долара. Транспортът също не бил проблем - "любимият" й осигурявал лимузина, обещавал да й купи апартамент... В един момент китайката се притеснила, че Фън Юе е замесен в незаконни дела и корупция и съобщила на властите. Но така и никога не получила обратен отговор. Поради което решила да разпространи чрез интернет обвиненията си. Главният въпрос е как Фън е можел да си позволи такъв разкош при доста скромната си заплата.

Официалната агенция Синхуа разпространи информация, че чиновникът е бил уволнен през юни и в момента срещу него се води разследване по обвинение в корупция.

Джу Жуейфън, един от най-известните в Поднебесната империя блогъри, който следи отблизо корупцията по високите етажи на властта, казва пред Би Би Си: "Секс скандали има във всички страни. Разликата в случая с Китай е, че правителствените служители плащат с държавни пари за любовните си авантюри. В Китай не се знае нищо. Хората не знаят какво правят официалните лица в личен план. Но когато любовниците живеят с висши чиновници и харчат техните пари те разбират за какво става дума. И проговорят ли любовниците, истината излиза наяве".През май високопоставеният служител в енергийния сектор Лиу Тиенън беше уволнен, след като любовницата му разкри пред журналист, че той помогнал банки да бъдат измамени с 200 млн. долара.

Любовницата е символ на корупцията в Китай. Според правителствен доклад от 2007 г. 90% от високопоставените служители, замесени в корупционни скандали, имат метреси. В не един случай не само по една. Говори се, че например бившият министър на железопътният транспорт Лиу Джъдзюн, който от началото на годината излежава присъда за корупция, се е радвал на ласките на 18 любовници.

С новите мерки върху трафика в интернет очевидно китайската компартия желае да запази интимните тайни от живота на висшия ешелон далеч от хорските очи и уши, коментира Би Би Си.