Майка на колело, зад която мъничък велосипед кара и детето й, вчера едва не попаднаха под гумите на автомобил на пешеходната пътека до Халите. Опасният инцидент се размина само благодарение на бързите реакции и самообладанието на човека зад волана. Напрежението обаче бе предизвикано не от него, а от младата жена, която с детето си внезапно прекоси там, където е предназначено за преминаване на пешеходци.
Колоездачите масово пресичат по пешеходните пътеки не само пред Халите, но движението им през зебрите там е особено интензивно. Екип на „Утро“ направи проверка и установи, че на всеки 2-3 минути по зебрите преминават велосипедисти на най-различна възраст, сред които и родители с малките си деца. Това е особено опасно - нещо като руска рулетка, защото велосипедите се движат много по-бързо от пешеходците и изскачат изневиделица на платното, но пък там разчитат на предимството, които се полага на пешеходците. Сблъсъците обикновено се разминават само благодарение на шофьорите, но в подобни случаи обстановката винаги се изнервя до крайност.
Законът за движение по пътищата е категоричен, че колелетата нямат място на пешеходните пътеки. За да пресекат, велосипедистите трябва да слязат и да тикат колелетата си. Наказанието за преминаване на педали е глоба от 20 до 50 лева, но едва ли има санкциониран. Вчера например дори полицейски екип с патрулка не се впечатли от такива нарушители, а вежливо ги изчака да пресекат бул.“Цар Освободител“.