Пламен Орешарски бе шумно аплодиран от пленума на „Позитано”20, довери един от участниците. Нито един от изказвалите се партийци не е получил подобна подкрепа.

Премиерът направил силно изказване и казал много истини на социалистите в очите. Той признал, че правителството, което от самото начало работи под натиска на уличните протести, е предвиждало старт на няколко важни реформи и реално и задвижило икономиката. През януари, февруари обаче позивната „избори” е стопирала тази посока.

Орешарски не е нападнал Сергей Станишев, както мнозина очаквали, след като лидерът на БСП много ясно показа, че правителството и самият премиер са подкрепяни повече от партньора ДПС.

„Пламен е човек, който никога на никого не затваря вратата”, обясни това член на неговия екип.

Министър-председателят обаче е разкритикувал БСП и ДПС, че на много места са били предложени представители от кадровите банки на двете партии, но тяхната работа не е била ефективна и резултатът е бил по-слаб от работата на сменените експерти на ГЕРБ.

Орешарски успокоил БСП, че във всеки един момент е готов да подаде оставка и ще го направи и в четвъртък, и в петък, когато решат социалистите.