Имунитетът на българите е спаднал и затова тази година се очаква повсеместна грипна епидемия, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. “В последните две години по-малко българи са боледували от грип, което означава, че по-малко хора са изградили антитела и имат имунитет. Това означава, че колективният имунитет е по-слаб. Затова тази година горещо препоръчвам хората да вземат строги мерки – да ползват хигиенни кърпички и да се имунизират”, обясни проф. Кантарджиев.

Според професора най-тежки усложнения от грипа получават бременните, децата до 14 г. и хората над 65 г. с хронични заболявания. При тях има и най-много смъртни случаи. Затова ваксинирането им е особено препоръчително.

Българите са с най-нисък процент на ваксинирани срещу грип в цяла Европа. Отличникът е Холандия с 75%, а ние сме на дъното с 3%. Ето защо от днес стартира Национална информационна кампания за превенция на грипа “Ваксинирай се! Време е!”, организирана от Националната пациентска организация.

Октомври и ноември са най-подходящото време за ваксиниране от грип. Всички ваксини в аптечната мрежа имат едно и също съдържание, препоръчано от Световната здравна организация. Цените са от 10 до 12 лв.

Грипните вируси през този сезон са три. От тях най-голям проблем представлява нов щам на вирус А/Н3N2, който се появява още през 1968 г. в Хонконг и на който се дължат огромни поражения върху човечеството - нарича се “Тексас”. Ще ни разболява и новият вирус “Масачузетс”, който е продължение на тормозещия ни от 2008 г. грипен вирус “Бризбейн” и има същата клинична картина.