Служители на ДАНС в Русе са обискирали офиса на „Крис Груп“ ООД на ул.“Лозен планина“ 31, научи „Утро“. Акцията на местното звено за национална сигурност е проведена в работната събота на 31 май, когато се отработваше почивният 5 май. Според осведомени причината е в масовото печелене на обществени поръчки от известното дружество.
От офиса били прибрани компютри и документи, след което тайните ченгета се прехвърлили в Общината, откъдето иззели документацията по проведените процедури за избор на изпълнител. По предварителни данни за последните пет години, откакто „Крис Груп“ ООД е регистрирано, дружеството печели почти всички обществени поръчки в Русе самостоятелно или в консорциум с по-малки фирми. По груби сметки те са общо за над 15 млн.лева. В повечето конкурси фирмата е давала по-висока цена от останалите кандидати или е била единствената, подала оферта. В момента „Крис Груп“ е водещата фирма в „Консорциум Дунав“, който е изпълнител на строежа на речно-информационния център „БУЛРИС“ до сградата на „Морска администрация“.
Управител на „Крис Груп“ ООД е русенският бизнесмен Иван Павлов, който миналата пролет нашумя с луксозното си „Ауди А8“, което беше вдигнато с паяк, а после вежливо му бе върнато. Причината беше, че Павлов спрял и оставил автомобила си на спирката до КАТ. Все пак той бе глобен с 50 лева за неправилно паркиране.
Според кмета Пламен Стоилов ДАНС не е изземвала никакви документи от Общината, защото те просто са й били предоставени във връзка с проверката. Той обаче беше категоричен, че що се отнася до Общината, тя е изрядна и той няма никакви притеснения. Всички обществени поръчки, особено пък големите, минават на предварителен и последващ контрол, така е и с тези, които печели „Крис груп“, каза още кметът. Той напомни, че преди да се стигне до договор, обикновено процедурите минават през Комисията за защита на конкуренцията и през Върховния административен съд, тъй като винаги има кой да ги обжалва. Пламен Стоилов заяви още, че във всички процедури Общината се придържа към закона. Той отказа конкретно да коментира „Крис груп“, тъй като става дума за частна фирма и единствено компетентните органи са тези, които трябва да се произнесат.