В случай че тенденцията за понижение на температурите се запази до края на октомври спрямо същия период през миналата година, това ще доведе до по-високо потребление и съответно - до по-високи сметки най-вече при битовите клиенти, предупредиха от електроразпределителното дружеството.
Допълнителни аномалии в сметките могат да се очакват и заради промените в периодите за отчитане, които компанията предприема точно в този период. „Енерго-Про“ вече предупреди, че сметките за октомври могат да включват повече или по-малко дни, след което отчитането ще се нормализира.Ниските температури през почивните дни увеличиха потреблението на електроенергия в Североизточна България с около 21% в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха вчера от „Енерго-Про“.
За периода 4-6 октомври максималното натоварване по електроразпределителната мрежа е достигнало над 950 мегавата. Товари от този порядък са характерни за зимните месеци. Освен това през 2013 година периодът обхваща два почивни дни, когато потреблението при домакинствата се покачва.