Григор Димитров записа четвърто поредно поражение в ATP, губейки с 3:6, 4:6 от първата ракета на Япония Кей Нишикори в първи кръг на „Мастърс“ 1000 турнира в Шанхай.
Това бе трети пореден турнир, на който Гришо отпада в първи кръг, след като същото се случи на US Open и в Пекин след поражения съответно от Жоао Соуса и Роберто Баутиста Агут. Преди това Димитров отстъпи на Рафа Надал в Синсинати, а последната му победа датира именно от този турнир в началото на август, когато той успя да победи Брайън Бейкър.
Мачът срещу Нишикори бе и първи от Синсинати насам, в който Григор играе пред телевизионни камери, които за съжаление не се отразиха по-различно на нашето момче и той така и не успя да намери своята игра. Димитров бе много непостоянен на начален удар, а непредизвиканите грешки бяха доста повече от гениалните отигравания, на които Григор е способен понякога.
В отсрещното поле пък за Димитров имаше съперник, който с нищо не блестеше, но успяваше да държи спокойно топката в корта и системно да измъчва бекхенда на Гришо, очаквайки неговите собствени грешки, което в крайна сметка му донесе успеха.
Димитров допусна пет двойни грешки в първия сет и вкара само 45% първи сервис. Още по-стряскаща е статистиката на спечелени точки от втори сервис – едва 6 от 22 или 27% срещу 81% за японеца.