Новак Джокович се класира за полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като Кей Нишикори се отказа във втория сет поради контузия на бедрото при резултат 6-1, 4-1 в полза на световния номер 1. Двубоят започна по-добре за сърбина, който поведе с ранен пробив за 3-0 и оттам насетне нямаше проблеми до края на сета, като даде само един гейм на японеца.

Във втория картината се повтори, като Джокович продължи да бъде по-свежият от двамата на корта, а съперникът му изглеждаше видимо изморен и изпитващ физически проблеми след тежката петсетова битка с Пабло Кареньо-Буста в миналия кръг, която продължи над пет часа. 29-годишният тенисист поиска таймаут преди началото на втората част, който обаче не му помогна и в крайна сметка, след втория брейк на Джокович в сета, той реши да се откаже.

Така сърбинът е на седмия си полуфинал на Аустрелиън Оупън, като до момента никога не е губил на тази фаза в Мелбърн. Неговият опонент в спора за място на финала е 24-годишният Лука Пуй, който по-рано победи в четири сета Милош Раонич. Джокович и Пуй нямат двубой помежду си досега, като французинът се класира за първи път в своята кариера на полуфинал в турнир от Големия шлем. Сърбинът се бори за рекордна седма титла от надпреварата.