Промени в наредбата за таксиметровите превози предвиждат улесняване на процедурата за отнемане на удостоверенията за водач на такси, когато шофьорът не отговаря на някой от критериите- в документа. Това ще позволи на изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ да санкционира шофьорите чрез бърза административна процедура, а не по съдебен път, както беше до сега. В момента, за да имат удостоверение, водачите трябва да имат валидна шофьорска книжка, да са психологически годни, да не са осъждани и да нямат съдебна забрана да шофират, пише в-к „Труд“.

С измененията се предвижда още таксиджиите да бъдат задължени да качват в колите си хора с увреждания, дори те да са с куче водач.

Компаниите от бранша адмирират предприемането на тези промени в наредбата. По тяхно мнение това ще е от полза за всички заинтересовани страни. В повечето фирми споделят, че имат практика за вътрешен контрол и изискват от шофьорите си представянето на свидетелство за съдимост, удостоверение за психическа годност, както и документ за точките в талона им всеки месец.