Над половин час приветствия и речи по повод гостуването в Русе на хор „Севги“ от община Нилюфер в турския град Бурса не само не отегчиха, но дори настроиха публиката в Пленарната зала на Общината да посрещне с горещи аплодисменти гостите.
Ние изстрадахме грешките на политиците в миналото и се надявам да поправим тези грешки чрез културните и чисто човешките връзки - това каза представителят на общинската управа в Нилюфер Шамзи Чаушоолу. А диригентът на хор „Севги“ Мертун Кадъоолу разказа, че самият той е получил музикално образование в България, свирил е във филхармоничните оркестри в Кърджали, Хасково и Пловдив, където е бил колега на цигуларите Минчо Минчев, Стойка Миланова и ексдиректора на Русенската опера Георги Димитров.
90 на сто от хористите и музикантите в ансамбъл „Севги“, който пристигна в Русе по покана на дружество „Умут“, са изселници от България, които не забравят родното си място, обясни Кадъоолу. Доказателство за това бяха и трите български песни, които хорът изпълни, развявайки на сцената български и турски национални байрачета - „Залюбих едно либе“, „Севдините очи“ и „Рипни, Калинке“. Почти всички от изпълненията в концерта караха хора от публиката да скочи и да танцува. Накрая  гостите от Нилюфер поканиха на сцената жените от групата за турски фолклор в с.Кошарна и заедно изпяха няколко песни.