Частна охрана спасява жителите на видинското село Новоселци от ежедневните набези на крадци. Жителите плащат до 10 лв. на месец на частна фирма, за да си осигурят спокойствието, съобщи кметът на населеното място Панталей Панчев в сутрешния блок на bTV.

В селото има 1580 къщи, а през летните месеци там живеят около 5000 - 6000 души. Въпреки това няма полицейски участък, а служителите на реда от близки населени места да правят обход на района. Всяка вечер обаче крадчите правели по няколко удара. Влизали в домовете на хората, докато те спели.  „Всяка сутрин идваха да се оплачат на кого какво му липсва. Имало е случаи и на по пет обира на ден, по един-два най-редовно. Ако е нещо дребно, кокошки или по градините, ние го премълчаваме", разказа кметът.

Затова преди седмица селото е наело частна фирма за охрана и положението вече се променило. По думите на кмета откакто охраната дебне няма нито един случай на кражба. „Засега цяла седмица никой не се е обаждал. Спасението е само този начин", казва Панталей Панчев и съветва своите колеги по другите села да направят същото.

Според представител на охранителната фирма, която пази в Новоселци, ключът към ефективна охрана е „масово физическо присъствие". От фирмата осигуряват и транспорт за възрастните хора, които имат нужда от Спешна помощ, ангажирали са се и да поставят видеонаблюдение в рамките на предоставяната услуга. Кметът се съгласи, че хората не получават закрила от държавата, въпреки че плащат данъци и това е тяхно гражданско право.