Поети и писатели от пет държави ще представи международно дружество „Елиас Канети“ по време на втория литературен фестивал „Русе 2013“. Фестивалът ще се проведе от 10 до 15 октомври, като основната площадка, където ще се разгръщат събитията, ще бъде дом  „Канети“ на улица „Славянска“. Автори от Германия, Австрия, Полша, Чехия и България ще се съберат под мотото „Не само книги“. По време на празниците в Русе ценителите на литературата и изкуството ще имат възможност да се срещнат с различни личности, да станат съпричастни към различни, най-вече иновативни гледни точки и формати. А текстовете, които ще бъдат представени пред публиката, ще провокират към дискусия и обмен на идеи, надяват се организаторите.
Фестивалът ще бъде открит на 10 октомври в 19 ч в дом „Канети“ със сценично четене на творбата на Йержи Пилх „Ските на светия отец“ (Narty Ojca S‘wietego), като за нестандартното изпълнение е привлечена група Freedom Project.
Ден по-късно на същото място и пак по същото време почитателите на съвременната немска литература ще се докоснат до творчеството на Ирис Ханика и откъси от романа на Ханика „Същината“ (Das Eigentliche). Непосредствено след това в дом „Канети“ започва литературният пърформанс на Калин Терзийски и Jimmy Band. Нашумелият напоследък български автор, който по образование е психиатър и известно време е практикувал основната си професия, разчита на непосредствения контакт с аудиторията, което е и една от основните марки в общуването му с читателите. Затова не случайно се очаква гостуването на Калин Терзийски в Русе да бъде един от гвоздеите в дневния ред на културното събитие. 
Тази година в програмата на литературния фестивал на дружество „Канети“ е включено и четене на радиопиеси. На 12 октомври от 15 ч Кристиан Рабл ще представи жанра с направена от него международна селекция от 6 радиодрами. Същия ден от 17.30 ч Анна Вайденхолцер от Австрия ще прочете откъси от своя роман „Зимата се отразява добре на рибите“ (Der Winter tut den Fischen gut), а след това, чешкият писател Мартин Ришави ще представи своя роман „Врач“ (Vrac), в който сюжетът е концентриран около трагикомичните приключения на един режисьор в Москва.
Комиксът като литературен жанр ще има своята изява на фестивала. На 13 октомври Славена Симеонова и Ива Груева ще представят комикс списанието Co-mixer, като организаторите канят всеки фен на това изкуство да участва в първия комикс джем в Русе. В уъркшопа, подобно на музикалните джем сешъни, основно изразно средство ще е импровизацията със свободно рисуване.
На 14 октомври словото ще срещне музиката и танца в пърформанса на Огнян Голев, Ирина Дочева и тяхната група LEXIC-ON. А на 15-и фестивалът ще бъде закрит с представянето на романа на русенката Ася Кулева „Марципаненият чехъл“, след финална точка на празниците ще постави прожекцията на филма на Вадим Йендрейко „Жената с петте слона“.
Докато тече фестивалът, през всичките шест дни в дом „Канети“ ще бъде подреден книжен кът, в който русенци ще могат свободно да разменят и подаряват книги от собствените си библиотеки.
За съпричастие при подготовката и реализацията на литературните празници организаторите от дружество „Елиас Канети“ са признателни на своите партньори от Гьоте институт в София, посолството на Австрия, Община Русе, Чешкия център и Полския институт в столицата, както и на своите приятели от Българското национално радио и регионална библиотека „Любен Каравелов“.