Спортинг (Лисабон) съди Левски за 60 млн. лева. 70-странична папка с документи стресна всички в офиса на "Герена". Искът е заради неправомерен договор с Валери Божинов. Португалският клуб е завел две дела. Първото е само срещу "Левски" и е на стойност 25 млн. евро. Второто е за 6 млн. евро, а сумата трябва да бъде поделена солидарно между "сините" и играча. Божинов обаче може да обяви, че не разполага със средства и тези пари да отидат изцяло в тежест на Левски.

С 31 млн. евро, или около 60 млн. лева "сините" на практика са изправени пред неразрешим финансов проблем.

Иво Ивков, който често е наеман от Левски за спорни казуси, е запознат с двете дела. Според юристи шансовете на "сините" за успех в делата са 50 на 50, но битката пред арбитъра ФИФА ще е тежка, тъй като адвокатите на Спортинг са се подготвяли няколко месеца, а "сините" бяха предупреждавани, че ситуацията с уволнения от португалците Божинов може да се окаже изключително тежка.

Адвокатът на Валери Божинов - Георги Градев, разясни ситуацията около исковете на Спортинг (Лисабон) към Левски.

Градев обяви, че първият такъв, който е за 25 милиона евро, е недопустим според правилата на ФИФА и независимо дали Левски ще изпрати защита или не, "сините" няма как да бъдат осъдени за тези пари.

"Правилата на ФИФА са такива, че искът за 25 милиона евро е недопустим. Няма как португалците да спечелят такова дело. От Спортинг дори не са платили такса за внасяне на този иск", заяви Градев.

"Левски няма какво друго да направи освен да чака решението на съда по отношение на втория иск за 5,4 милиона евро. Той е срещу Божинов, а "сините" ще бъдат съдени солидарно. Вече съм написал защитита, а "Левски" няма какво друго да направи освен да чака решението на ФИФА. Но португалците няколко пъти поискаха споразумение. Нима силната страна по делото би поискала споразумение", уточни Градев.