Петият полуфинален кръг от битката за Маракана стартира днес на стадион "Дунав" в Русе. Както винаги, футболните дербита бяха придружени с голям интерес от страна на жителите на дунавския град, които дойдоха за да подкрепят любимите си тимове и да се потопят в приятната атмосфера на най-големия и вълнуващ футболен турнир за приятели в България.

Официалното начало на битката за Русе бе дадено лично от футболната легенда от САЩ `94 Трифон Иванов, придружен от кмета на Община Русе, г-н Пламен Стоилов. "Добре дошли на този невероятен футболен празник наречен Kamenitza Фен Купа. Ние за пореден път сме домакини на регионалните полуфинали, а тази година това е само репетиция, за това което предстои да се случи на Националните Финали, в края на август. На участниците пожелавам успех, а на Русе пожелавам любимият ни отбор "Дунав" да се върне в "А" група", заяви г-н Стоилов. Заедно с тях, за да изразят своята подкрепа към турнира, на сцената се качиха Иван Григоров - зам.-кмет по хуманитарни дейности в Община Русе, Свилен Иванов - зам.-кмет по комунални дейности в Община Русе и знаменитите бивши футболисти Ешреф Сюлейманов- Шери, изиграл повече от 500 мача с екипа на "Дунав" и бившият му съотборник Тодор Иванов, който отбеляза единствения, победен гол в историческия мач срещу "Рома" от 1975 година. Всички те поздравиха участниците и им пожелаха успех и спортсменска игра.

Със силни адмирации бяха посрещнати и бившите Национални шампиони и многократни носители на регионалната Фен Купа "Дунав 2010". Капитанът им Валентин Керчев сподели, че са тренирали усърдно през годината и имат сериозни намерения да се класират за Националните Финали, а с малко късмет и да заминат за Рио де Жанейро, където бъдещите Национални шампиони на Фен Купа 2014 ще гледат мач на бразилския национален отбор. Момчетата от "Дунав 2010" демонстрираха своята класа още по време на квалификациите, като победиха безапелационно "Нерезите" с 5:0 и "Бъзън" с 3:0. Първият им полуфинален сблъсък бе срещу класиралите се на четвърто място миналата година "Булетс". Мачът завърши с 1:0 за "дунавци" и с това те записаха първите си 3 точки в груповата фаза и силно разтревожиха ФК "Задушница" и "Марпекс" ФК, които са следващите им опоненти.

Миналогодишните носители на призовата трета позиция "Стефани Стил" също излязоха на терена придружени със силни аплодисменти. За жалост на стотиците футболни фенове, жребият определи да няма сблъсък между тях и "Дунав 2010" по време на груповата фаза. Срещата между тези два титана, обаче, е почти сигурна, тъй като момчетата от "Стефани Стил" също дадоха сериозна заявка за спечелване на русенската Фен Купа. Те победиха първите си съперници "Биг Сити Файвс" с резултат 1:0, а по време на квалификациите разгромиха "Четата" с 10:0 и "Атлетико Русе" с 5:0.

Много драматична беше и срещата между "Фибран" и тима на "Черноломец", в който централен нападател е вицешампионът по борба от Олимпийските игри в Барселона през 1992 година и международен съдия по борба, Валентин Гецов. Резултатът бе открит от Дорхан Кемил от "Черноломец" в началото на второто полувреме. В последните минути на мача, обаче, Явор Енчев от "Фибран" получи дълъг извеждащ пас и се озова сам срещу вратаря, след което с прецизен удар оформи крайното 1:1.

Зрелищните мачове не са единственият източник на забавление за стотиците русенски фенове, които се стекоха на стадион "Дунав", за да подкрепят своите фаворити, докато се наслаждават на студена Kamenitza в компанията на добри приятели. За тяхното добро настроение се грижат и корпоративните партньори на турнира GLOBUL, adidas, Samsung и Ford Moto-Pfohe. Всеки от тях присъства на терен с поне една забавна активация и изкусителни награди, които биха накарали дори най-скептично настроените посетители да отделят няколко минути, за да изпробват късмета и уменията си. В рамките на събитието adidas организира специално предизвикателство, а голямата награда в него ще бъде оригинална футболна топка на спортния бранд. Телекомът GLOBUL изпробва умението и бързината на феновете в играта "Бърза връзка", а най-бързите сред тях получават оригинални фланелки и раници на английския футболен титан Челси.

Любимата на всички игра "Точен шут", с награден фонд 365 литра Kamenitza за споделяне с приятели, все още търси своя втори победител за сезона. Крали Петев от Бургас бе първият и последен точен стрелец до този момент, който успя да "излъже" трите отвора на обновената активация. Ще има ли нов победител ще разберем утре, когато ще стане известно и името на новите Регионални шампиони на Русе и областта. Тържествената церемония по награждаване ще се проведе веднага след финалния мач в неделя, който започва в 13:00 часа.

Русе е дългогодишен титуляр в програмата на Kamenitza Фен Купа. Благодарение на огромния интерес от страна на жителите, дунавският град е избран за домакин на Националните Финали, насрочени за 30 и 31 август. "Няма по-емоционална публика. Хората са много положителни и наистина носят футбола в сърцата си", сподели Кирил Глушков, мениджър "Събития" в "Каменица" АД.