Всичките 110 безработни по националната програма „Сигурност“, които ще охраняват имуществото на хората по селата на областта от кражби, вече са назначени, съобщи областният управител Венцислав Калчев.
11 от тях са жени. По една амазонка ще има в Тетово, Сваленик и Ново село, по две - в Хотанца, Сандрово, Долно Абланово и Нов град.
Повечето от охранителите са с основно образование, но сред тях има среднисти и дори двама висшисти, уточни подробностите зам. областният управител Айлян Карамехмедова. Възрасттта им също е различна. Най-младият е на 20 години и е от Дряновец, а най-възрастните са хора пред пенсия.
Преди областният управител Венцислав Калчев да сключи трудовите договори, са направени някои корекции в предварителното разпределение на пазачите.
Червена вода, за която бяха предвидени 4 бройки, отпада от списъка, а Ново село остава само с 2 бройки. Така Басарбово, Николово и Долно Абланово се сдобиват с по двама охранители на обществения ред. Общата бройка за русенските села се запазва - 26. В община Иваново е направена рокада - вместо в Табачка, двама пазачи ще има в Мечка. 
В останалите общини няма промени. Около 80 договора са сключени на 31 май, а останалите - на 4 юни. Всички назначени пазители на обществения ред ще следят за нарушители и ще правят пеши обход. Охранителите ще са облечени с отличителни жилетки с надпис „НП „Сигурност“. Те ще се легитимират с карти. Ще работят на две смени от 6 до 14 часа и от 14 до 22 часа.
При необходимост охранителите ще се свързват с полицията. Шефът на ОДМВР-Русе Георги Великов увери, че реакцията на полицейските екипи ще бъде в оптималното време.